Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
21.09.2020  

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Dr┼żavni zbor Republike Slovenije nas je obvestil, da je Sindikat delavcev Migrantov Slovenije, zanj predsednik Sindikata Mario Fekonja in podpredsednik  Martin Ivec (dalje: pobudnik), na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, vlo┼żil pobudo volivcem za vlo┼żitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivcev  je dolo─Źen torek 15. 9. 2020 kot zadnji ┼íestdeseti dan za zbiranje podpisov pa petek 13. 11. 2020 V navedenem roku bodo lahko volivci podali podporo na predpisanih obrazcih.

Obrazci in vzorec pravilno izpolnjenega obrazca so objavljeni v konzularnih navodilih v rubriki volitve in podrubriki Obrazci podpore volivca zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma, pobudi za spremembo ustave, pobudi za vlo┼żitev predloga zakona.

Skladno s 16.b ─Źlenom ZRLI da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo zahtevi oziroma pobudi za vlo┼żitev predloga zakona (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat.

Za zbiranje podpor je pobudnik dolo─Źil geslo: ┬╗PROTI KRIVI─îNEMU OBDAV─îEVANJU┬ź, ┼íifra 853.

Osebe, ki med potekom roka za zbiranje podpisov stalno ali za─Źasno prebivajo v tujini, lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatskega predstavni┼ítva ali konzulata Republike Slovenije v tujini.

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoro─Źno podpi┼íe pred uradno osebo. Uradna oseba preveri voliv─Źevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoro─Źnim podpisom in ┼żigom diplomatskega predstavni┼ítva ali konzulata Republike Slovenije, na levi strani obrazca (vzporedno s podpisom volivca).

Volivec tako izpolnjen in potrjen obrazec podpore sam pošlje pobudniku na naslov:

Sindikat delavcev Migrantov Slovenije

Kraljevi─Źa Marka ulica 19

2000 Maribor

Volivec lahko podpi┼íe obrazec tudi preko enotnega dr┼żavnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Upravna enota bo prejela elektronsko podpisan obrazec in na podlagi uradnih evidenc preverila identiteto volivca.

V ─Źasu, ko te─Źe rok za zbiranje podpor morate zagotoviti in upo┼ítevati, da v uradnih prostorih ni dovoljeno vzpodbujati strank za dajanje podpore ter, da na vidnem mestu objavite vzorec pravilno izpolnjenega obrazca podpore in naslov kamor volivec po┼ílje potrjen obrazec podpore.

Dodatna pojasnila lahko pridobite  na naslednjih telefonskih ┼ítevilkah in e-naslovih: +386 1 428-44-30,+386, +386 1 428-40-64, Renata.Blaznik(at)gov.si, Alenka.Colja(at)gov.si