Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
22.06.2016  

Obeležitev 25. obletnice samostojnosti v St. Peterburgu

Častni konzul republike Slovenije v St. Peterburgu Sergej Aleksandrovič Vasilijev je 20.6. 2016 organiziral sprejem ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije. Sprejema, ki se ga je udeležil veleposlanik Primož Šeligo, se je udeležilo nekaj več kot 100 ljudi. Veleposlanik je udeležence, Slovence, živeče v St. Peterburgu ter ruske prijatelje Slovenije ob tej priložnosti nagovoril. Poudaril je, da smo ponosni na uspešnih 25 let slovenske državnosti in slovenske zunanje politike. Ruska federacija je priznala Slovenijo kot neodvisno in suvereno državo 14. februarja 1992, diplomatski odnosi med državama pa so bili vzpostavljeni 25. maja 1992. V dvajsetih letih je bil vzpostavljen reden in konstruktiven dialog na številnih področjih, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in razumevanju. 

Uspešno je gospodarsko sodelovanje med državam. Veleposlanik Šeligo je pohvalil tudi uspešno sodelovanje med Republiko Slovenijo in St. Peterburgom. Pri tem je omenil vrnitev Andrejevske zastave, ki jo je Bubnov, kontraadmiral in poveljnik črnomorske flote leta 1920, ko je emigriral, vzel s sabo. Bubnov je od leta 1941 do smrti leta 1963 živel v Sloveniji. Zastavo je njegov sin Sergej leta 1994 podaril muzeju v St. Peterburgu.

Uspešno je sodelovanje s častnimi konzuli. Častni konzulat republike Slovenije v St. Peterburgu je bil odprt pred 12 leti. Vsa ta leta s častnim konzulom Sergejem Aleksandrovičem Vasilijevim, ki se mu je iskreno zahvalil za organizacijo sprejema, odlično sodelujemo. Zahvalil se je tudi lektorici dr. Anni Bodrovi, profesorici slovenščine na lektoratu v St. Peterburgu, ki že vrsto let skrbi za poznavanje in učenje slovenskega jezika na univerzi v St. Peterburgu.

Na koncu je veleposlanik izpostavil tudi sodelovanje z vizumskim centrom v St. Peterburgu, ki omogoča olajšan dostop ruskim državljanom do potrebnih vstopnih formalnosti za obisk Slovenije, kjer so ruski turisti in poslovneži zelo zaželeni.