Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
02.12.2013  

Uradni obisk predsednika Državnega zbora Janka Vebra v Moskvi

Predsednik Državnega zbora Janko Veber se je na povabilo predsednika Državne dume Ruske federacije Sergeja Nariškina med 24. in 26. novembrom 2013 mudil na uradnem obisku v Moskvi. Ob obisku sta predsednika Državnega zbora spremljala podpredsednik Odbora za finance in monetarno politiko Matevž Frangež (PS SD) in predsednik Skupine prijateljstva z Rusijo ter predsednik Komisije za poslovnik Franc Pukšič (PS SLS).

25. novembra 2013 se je predsednik Državnega zbora srečal z ministrom za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolajem Nikiforovim, s katerim sta tudi odprla slovensko-rusko poslovno konferenco »Razvoj in prihodnost e-storitev«. Istega dne je v prostorih slovenskega veleposlaništva potekalo srečanje predsednika Državnega zbora s slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki ter predstavniki slovenske skupnosti v Moskvi.

Osrednji dogodek obiska je predstavljalo srečanje s predsednikom Državne dume Ruske federacije Sergejem Nariškinom, s katerim sta ocenila, da so odnosi med državama na zelo visoki ravni, kar se kaže tako v rednem političnem dialogu kot tudi preko kazalcev gospodarskega sodelovanja. Zavzela sta se za nadaljevanje dobrih odnosov med parlamentoma in podpisala Sporazum med Državnim zborom in Državno dumo o medparlamentarnem sodelovanju. Predsednik Državnega zbora Janko Veber je izpostavil tudi pomen skupin prijateljstva v obeh parlamentih, kar po njegovih besedah prav tako kaže na željo po sodelovanju.

V okviru svojega obiska v Moskvi se je predsednik Državnega zbora Janko Veber srečal tudi predsednico Sveta federacije Valentino Matvienko, prvim namestnikom predsednika Državne dume Ivanom Melnikovim, predsednico Skupine prijateljstva s Slovenijo v Državni dumi Eleno Panino ter namestnikom ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Aleksejem Meškovim. Prav tako je v Aleksandrovem parku pred Kremljem položil venec na grob neznanega junaka.