Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
15.07.2011  

Odprtje Generalnega konzulata RS v Samari

V Samari je 11. junija 2011 potekala uradna otvoritev Generalnega konzulata Republike Slovenije. Častni generalni konzul je postal dosedanji častni konzul v Samari Nikolaj Uljanov.

Hkrati s povišanjem statusa so se razširila tudi pooblastila častnega generalnega konzula na druge federalne enote Povolžja. Konzularno območje sedaj poleg Samarske obsega še Penzensko, Volgogradsko, Uljanovsko, Saratovsko in Orenburško pokrajino.

V letu 2007 je bila Slovenija sicer prva država, ki je v Samari odprla svoj konzulat, kasneje je to storila tudi Italija. Slovenija je tudi prva država, ki je v Samari odprla Generalni konzulat, hkrati pa je to prvi v celotnem Povolškem območju. 

Otvoritve Generalnega konzulata so se udeležili visoki predstavniki Samarske pokrajine in mesta Samare, predstavniki medijev, samarski nadškof Sergej in rektorji samarskih univerz. Goste so nagovorili tudi veleposlanica Republike Slovenije v Ruski federaciji Ada Filip Slivnik, častni generalni konzul Nikolaj Uljanov in namestnik predsednika vlade ter minister za gospodarski razvoj, investicije in trgovino Samarske pokrajine Gabibulla Hasajev.

Namestnik predsednika vlade in minister za gospodarski razvoj, investicije in trgovino Samarske pokrajine Hasajev je v svojem pozdravnem govoru poudaril pomen sodelovanja s Slovenijo, ki je kulminiralo z lanskoletnim uradnim obiskom PRS dr. Danila Türka v Samari ter poudaril pomen gospodarskega sodelovanja s Slovenijo. Še posebej je izpostavil pomen Generalnega konzulata za Samarsko regijo, s čimer regija nedvomno pridobiva na pomenu.