Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
24.06.2011  

Počastitev Dneva državnosti in 20. obletnice neodvisnosti Republike Slovenije

Veleposlaništvo v Moskvi je 21. junija priredilo sprejem v počastitev Dneva državnosti in 20. obletnice samostojnosti RS, ki so se ga udeležili predstavniki ruskih državnih organov in političnih krogov, diplomatskega zbora, kulturnega in znanstvenega življenja, gospodarstveniki, novinarji in Slovenci živeči v Moskvi. Kot častni gost se je sprejema udeležil tudi slovenski pisatelj Boris Pahor, ki je dan pred tem predstavil svoj roman Nekropola, ki je izšel v ruskem jeziku. 

Goste je v slovenskem, ruskem in angleškem jeziku nagovorila veleposlanica Ada Filip-Slivnik, ki je povzela dosežke Slovenije v zadnjih 20. letih. V nadaljevanju je zbrane goste nagovoril tudi izvršni direktor Slovensko-ruskega poslovnega kluba Jurij Praslov. 

Veleposlaništvo je v sodelovanju z urednikom časopisa "Himkiske novosti" Nikolajem Lizunovim ob 20. obletnici neodvisnosti Slovenije izdalo publikacijo na 30 straneh, ki vsebuje nagovor predsednika RS dr. Danila Türka, intervju z veleposlanico Ado Filip-Slivnik, oris zunanjepolitičnih dosežkov RS v zadnjih 20 letih, pregled gospodarskega in kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo, predstavitev slovenskega turizma, prispevek o Ruski kapelici pod Vršičem, vtise Lizunova o Sloveniji, slovensko himno in poezijo nekaterih drugih slovenskih pesnikov, prevedeno v ruščino, ter prispevek o letalcu Matevžu Lenarčiču. Poleg omenjene publikacije in promocijskega gradiva o Sloveniji so bili gostom sprejema na voljo tudi brezplačni izvodi vplivne politično-gospodarske revije Ekspert, ki vsebuje posebno prilogo o Sloveniji na 20 straneh, ki je nastala v sodelovanju VMO in JAPTI z zainteresiranimi slovenskimi podjetji.