Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
13.06.2011  

poslovni forum "Ideje, inovacije in zelene tehnologije - katalizatorji gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo"

V sklopu aktivnosti ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti Slovenije je Veleposlaništvo Slovenije v Moskvi, v sodelovanju s Slovensko-ruskim poslovnim klubom v Moskvi in agencijo JAPTI 8. junija organiziralo poslovni forum  "Ideje, inovacije in zelene tehnologije - katalizatorji gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo".

Poslovni forum je bil vsebinsko zastavljen predvsem z vidika potenciala slovenskega gospodarstva za sodelovanje v procesih modernizacije ruskega gospodarstva (izhodišče je Deklaracija o partnerstvu za modernizacijo), torej pri projektih, ki so v prvi vrsti razvojno naravnani in naj bi predstavljale odskočno desko za preskok dvostranskega gospodarskega sodelovanja na višjo raven (še večji poudarek sodelovanju v panogah z visoko dodano vrednostjo, iskanje multiplikativnih učinkov, ipd.).

 

Posledično so bile tudi predstavitve slovenskih podjetij usmerjene v panoge, kot so informacijske tehnologije (Iskratel), projektni inženiring (Korona) ter industrijske inovativne rešitve (lesnopredelovalna industrija - podjetje Ledinek, gradbeništvo - Energoplan, Trimo in očiščevalne tehnologije - podjetje Esot).

 

Udeležence foruma je uvodoma nagovorila VP Filip-Slivnik, ki je izpostavila, da so se gospodarski odnosi med Slovenijo in Rusijo v zadnjih dveh desetletjih izjemno dinamično razvijali in da smo dejansko v zelo kratkem času prehodili pot od t.i. barterskih sporazumov do partnerstva za modernizacijo. Zato ne preseneča, da so tudi teme in področja foruma usmerjene v prihodnost - področje inovacij, naprednih rešitev in zelenih tehnologij. Povsem je namreč evidentno, da bodo ravno ta področja predstavljala jedro naših dvostranskih gospodarskih odnosov v bližnjih prihodnosti.