Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
11.12.2013  

Delovni obisk predsednice vlade Alenke Bratušek v Moskvi

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je 10. novembra 2013 obiskala Moskvo, kjer se je se srečala s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevim in se udeležila investicijske konference.

Na srečanju predsednice vlade z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevim sta se sogovornika strinjala, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven in da je gospodarsko sodelovanje med državama dobro, hkrati pa sta poudarila, da je možnosti za krepitev odnosov in nadaljnje sodelovanje na tem področju še precej. V njuni navzočnosti je bilo podpisanih več dokumentov, in sicer sporazumi o vojaško-tehničnem sodelovanju, o sodelovanju v boju proti nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami, psihotropnimi substancami in njihovimi prekurzorji ter o sodelovanju na področju telesne vzgoje in športa, prav tako pa tudi program skupnih ukrepov za obdobje 2013-2015 na področju turizma ter memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za gospodarstvo Republike Slovenije in Vlado Jaroslavske pokrajine Ruske federacije. Predsednika vlad sta govorila tudi o plinovodu Južni tok, ki je za Slovenijo strateškega pomena, zato je pomembno, da je usklajen z zakonodajo EU. Predsednica vlade je izrazila pričakovanje, da bo prišlo do skupnega dogovora med Rusijo, Evropsko komisijo in državami članicami ter poudarila, da je današnji sestanek prvi korak do dogovora, ki bo omogočil čimprejšnji začetek gradnje Južnega toka.

 Foto: Daniel Novakovič/STA

V okviru investicijske konference, ki je že četrta te vrste, so predsednica vlade Alenka Bratušek ter predstavniki slovenskih podjetij in vladnih inštitucij ruskim gospodarstvenikom predstavili investicijsko okolje v Sloveniji in posamezne investicijske priložnosti v skladu z vladnim privatizacijskim programom. Prisotne je nagovoril tudi minister za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolaj Nikiforov, ki sopredseduje slovensko-ruski medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, prav tako sta svoje izkušnje z delovanjem v Sloveniji predstavila podpredsednik uprave Sberbank Sergej Gorkov ter član upravnega odbora skupine KOKS Sergej Frolov. Konference se je sicer udeležilo okoli 60 gospodarstvenikov, med njimi predstavniki VEB, VTB, VTB Capital, Gazprombank Invest, SMP Bank, MTS, AFK Sistema, Technopromexport, RSPP, Tuskon idr., kar dokazuje, da lahko Slovenija in Rusija gospodarsko sodelovanje še okrepita.

Foto: minsvyaz.ru