Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
23.03.2015  

Carmina Slovenica se je uspešno predstavila na prestižnem festivalu Zlata maska v Moskvi

Slovenski vokalni zbor Carmina Slovenica se je 20. in 21. marca 2015 predstavil na največjem ruskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Zlata maska v Moskvi. Nastopil je v sklopu programa mednarodnih predstav CONTEXT, v okviru katerega festival predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja.

Festival Zlata maska je Rusko gledališko združenje zasnovalo kot nacionalno tekmovanje, kjer se vsako leto za prestižne nagrade potegujejo predstave in umetniki, ki so preteklo sezono najbolj zaznamovali ruske gledališke odre, ter kot sklop raznih drugih programov, med njimi tudi mednarodnega, kjer je s predstavo "When the Mountain Changed its Clothing" nastopilo vokalno gledališče Carmina Slovenica.

Koncept, režijo in glasbeno podlago za predstavo "When the mountain changed its clothing" je ustvaril nemški režiser Heiner Goebbels. Predstava navdih črpa iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin. Po besedah režiserja Goebbelsa nabite slike izhajajo iz izjemne energije mladih protagonistk in odražajo družbene transformacije: hitre politične, socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke.

Starega ni več, novo pa je še vedno nedosegljivo. Ob tej predpostavki se zbirajo in igrajo navidezno nenevarne igre, recitirajo verzi, pojejo pesmi in ustvarjajo poetično grozeče podobe. V medsebojni igri nadvlade in zatiranja se izvajalke gibljejo skozi cikel letnih časov, ob tem ves čas uravnavajo ravnovesje moči med sabo, predvsem pa med občinstvom in odrom.

 

V razprodanem moskovskem gledališču "Delavnica P.N. Fomenka", ki sprejme približno 400 gledalcev, je bila to že 28. ponovitev tega izjemno uspešnega mednarodnega projekta Carmine Slovenica, nastalega v sodelovanju s Heinerjem Goebbelsom v produkciji Ruhrtriennala. Predstava je tako med občinstvom kot med kritiki požela veliko navdušenje. Za Carmino Slovenico je bil to ponovni nastop v Rusiji po desetih letih.