Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
20.03.2015  

Mednarodna konferenca "Kje je ločnica med nami? Poučne zgodbe iz našega časa" v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi, sobota, 21.3.2015 od 12:00 do 20:00

Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvi kot del spremljajočega programa razstave Slovnica svobode / pet lekcij: dela iz zbirke Arteast 2000+, organizira mednarodno konferenco, ki bo v soboto, 21. 3. 2015,  v izobraževalnem centru in knjižnici Garage v Moskvi.  Konferenca Kje je ločnica med nami? Poučne zgodbe iz našega časa združuje teoretike in izvajalce s področij umetnosti, zgodovine in sociologije, ki raziskujejo nove modele kulturne produkcije in zgodovinjenja, kakršni so se izoblikovali v svojevrstnih pogojih naše regije. To je prva konferenca v Rusiji, ki za izhodišče jemlje skupna pereča vprašanja umetnikov v Vzhodni Evropi in Rusiji.


Nailya Allakhverdieva, kustosinja, umetniška direktorica Muzeja sodobne umetnosti PERMM; Zdenka Badovinac, direktorica MG+MSUM, Ilya Budraitskis, zgodovinar, kurator in aktivist;  Eda Čufer, dramaturginja, kuratorica in , and writer, Anthony Gardner, profesor zgodovine sodobne umetnosti in teorije na Univerzi v Oxfordu;  Boris Groys, filozof in teoretik, profesor na New York University; Andrey Egorov, umetnostni zgodovinar, kurator, vodja raziskovalnega oddelka v moskovskem muzeju moderne umetnosti; Taus Makhacheva, umetnica; Viktor Misiano, neodvisni kurator in glavni urednik Moscow Art Magazine; Rastko Močnik, sociolog in literarni teoretik; Alisa Prudnikova, kuratorica,umetnostna zgodovinarka, direktorica uralskega nacionalega centra za sodobne umetnosti; Arseny Zhilyaev, umetnik.

Naslov konference se nanaša na ciklus fotografij Komarja in Melamida iz leta 1980, ki sta ga umetnika ustvarila v sodelovanju z ameriških umetnikom Douglasom Davisom in ki so obravnavale politično delitev med Vzhodom in Zahodom v času hladne vojne. Na fotografijah umetniki stojijo vsak na svoji strani debele navpične črte in v rokah držijo plošče s provokativnimi vprašanji o tem, čemu je črta namenjena, vse do zadnje podobe, na kateri končno sežejo drug k drugemu in se pomaknejo skozi pregrado.

Konferenca se posveča dediščini te razdeljenosti v odnosu so aktualne politike polarizacije; v treh sklopih bo obravnavala razvijajoče se pozicije do osi Vzhod/Zahod v postsocialističnem svetu. Udeleženci bodo na predavanjih in okroglih mizah predstavili regionalne zgodovine po letu 1989 ter nakazali, kako se razumevanje preteklih situacij lahko spremeni in razvija, če jih gledamo skozi prizmo sedanjih okoliščin, in obratno. V zavedanju ponovne potrebe po retrospektivnem pogledu kot naprednem orodju za pogled v prihodnost se bo enodnevni dogodek vprašal o »revizionističnem« pristopu k oblikovanju zgodovine ter hkrati ponudil priložnost za nov vpogled v redko predstavljene poglede na svet in njihov transformativni potencial v aktualnih kulturnih pogojih.

Konferenco sta zasnovali Kate Fowle, glavna kustosinja v muzeju sodobne umetnosti Garage in Zdenka Badovinac, so-kustosinja razstave Slovnica svobode / pet lekcij: dela iz zbirke Arteast 2000+.

Na konferenci sodelujejo:

Program konference si lahko preberete na povezavi.

Več o razstavi Slovnica svobode / pet lekcij: dela iz zbirke Arteast 2000+.