Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
03.02.2015  

Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvi

V četrtek, 5. februarja se v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi (Gorki Park, Ul. Krimskij Val 9/45) odpira razstava Slovnica svobode / pet lekcij: dela iz zbirke Arteast 2000+, ki je bila zasnovana v tesnem sodelovanju z  Moderno galerijo v Ljubljani. Na razstavi se z deli od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes predstavlja preko 60 umetnikov in umetniških skupin ali kolektivov.


Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih let do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma.


Izbor del iz zbirke vključuje umetnike z raznih kulturnih območij Vzhodne Evrope in nekdanje SZ in pripomore k razumevanju pogojev umetnostne produkcije, njenega zgodovinjenja in distribucije v regiji, ki jo opredeljuje skupni kontekst socializma. Bistveno pri razstavi je spoznanje, da je to, kar je združevalo različne kulturne prostore v tej regiji – skupne problematike, ki so se izoblikovale v nedavni preteklosti –, danes spet vse bolj aktualno. Kot nakaže že naslov, Slovnica svobode / pet lekcij izpostavlja vprašanja umetniške svobode in svobode posameznika tako v času socializma kot tudi po njegovem padcu, v času tranzicije, pa vse do danes.


Dela na razstavi so razvrščena v skupine petih odprtih »lekcij«, ki sestavljajo slovnico za strategije iskanja svobode ter pri tem poudarjajo sposobnost umetnosti kot  povezovalne sile, ki je zmožna najti skupne interese na antagonističnih straneh, in sicer predvsem v borbi proti skupnemu sovražniku, skritem v želji po dominaciji bodisi s strani ideologije, nacionalizmov ali kapitala. Nekatera dela se v tem smislu povezujejo s konkretnimi izkušnjami, kot je bila vojna na Balkanu v devetdesetih letih in kot so nedavni spopadi v Ukrajini.


Drugi poudarek Slovnice svobode / pet lekcij je ključna vloga, ki so jo odigrala mednarodna sodelovanja pri razvijanju umetniških praks. Na razstavi so izpostavljene povezave med vzhodnoevropskimi – še zlasti slovenskimi – in ruskimi umetniki v obliki osebnih in institucionalnih sodelovanj, ki so predstavljala pomembne platforme za razprave o skupnih perečih vprašanjih in intenzivno izmenjavo idej. Tudi sodelovanje med muzejem Garage in Moderno galerijo, ki nadaljuje to zgodovinsko tradicijo v sedanjosti, smo vzeli kot priložnost, da lokalnim in regionalnim umetnikom, s katerimi dela zbirka Arteast 2000+, omogočimo dostop do širšega občinstva.
Ob razstavi bo Garage marca 2015 izdal katalog, v muzeju pa bo organizirana tudi mednarodna konferenca, ki bo še razširila dialoge, vzpostavljene na razstavi.

Kustosinje: Zdenka Badovinac, Snežana Krasteva in Bojana Piškur


Umetniki: Marina Abramović, Jurij Albert, Nika Autor (v sodelovanju z Markom Bratino, Cirilom Oberstarjem in Jurijem Medenom (Obzorniška Fronta)), Jurij Avakumov, Jože Barši, Luchezar Boyadjiev, Geta Brătescu, Alexander Brener in Barbara Schurtz, Olga Černiševa, Čto delat, Lana Čmajčanin, Vuk Ćosić (v sodelovanju z Alexeyem Shulginom in Andreasom Broeckmannom), Goran Đorđević, Nuša in Srečo Dragan, Vadim Fiškin, György Galántai, Gorgona, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Marina Gržinić in Aina Šmid, Dmitrij Gutov, Jusuf Hadžifejzović, Tibor Hajas, Ibro Hasanović, Irwin, Sanja Iveković, Ilya in Emilia Kabakov, Vitaly Komar in Alexander Melamid, Aleksander Kosolapov, Jarosław Kozłowski, Katarzyna Kozyra, Oleg Kulik, Zofia Kulik, Andreja Kulunčić (v sodelovanju z Ibrahimom Ćurićem, Saidom Mujićem in Osmanom Pezićem), Vladimir Kuprijanov, KwieKulik, Laibach, Jurij Leiderman, Kazimir Malevič, Jerbosin Meldibekov, Jan Mlčoch, Andrej Monastirski, Ivan Moudov, Via Negativa, Neue Slowenische Kunst (NSK), Timur Novikov, OHO, Anatolij Osmolovski, Marko Pejhan, Dan Perjovschi, Tadej Pogačar, Darinka Pop-Mitić, Zoran Popović, Dmitrij Prigov, Franc Purg (v sodelovanju s Saro Heitlinger), Guia Rigvava, Józef Robakowski, Aleksander Roitburd, Mikola Ridnji, Arsen Savadov, Kalin Serapjonov, Nebojša Šerić–Šoba, Nedko Solakov, SOSka, Ilija Šoškić, Petr Štembera, Mladen Stilinović, Krassimir Terziev, Raša Todosijević, Slaven Tolj, Milica Tomić, Goran Trbuljak, Josip Vaništa, Sašo Vrabič, Vadim Zaharov, Dragan Živadinov z Dunjo Zupančič in Mihom Turšičem, Konstantin Zvezdočotov.