Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
16.05.2017  

Mednarodni ┼żenski klub

Mednarodni ┼żenski klub (The International WomenÔÇÖs Club of Moscow - IWC) je  bil ustanovljen l. 1978. Je eden najve─Źjih multietni─Źnih ┼żenskih klubov v Moskvi in ┼íteje okrog 400 ─Źlanov iz 115 dr┼żav, med katerimi so predstavniki diplomatskega zbora - soproge diplomatov, na tujem ┼żive─Źi visokokvalificirani  delavci pa tudi ruski dr┼żavljani  (5%).

Osnovni cilj kluba, ki mu tretje leto zapored predseduje soproga veleposlanika Republike Slovenije Viktoria ┼áeligo, je promocija humanitarnih vrednot, kulture, multietni─Źnega dru┼żenja in skupnih interesov ─Źlanov kluba. V sredi┼í─Źu aktivnosti kluba le┼żi tudi dobrodelna dejavnost. Trenutno klub vodi 20 projektov, ki so namenjeni izbolj┼íanju ┼żivljenjskih pogojev pomo─Źi potrebnih ranljivih skupin, predvsem otrokom, osebam s posebnimi potrebami in starej┼íim, vklju─Źno s programi reintegracije ┼żensk po prestajanju zaporne kazni, nabavo medicinske opreme za zdravstvene ustanove, vklju─Źno s prostovoljno pomo─Źjo (pedagogi, zdravniki, prevajalci, organizacija dostave ┼żivil), tako fizi─Źno kot tudi finan─Źno. Projekti vodijo koordinatorji.

Dobrodelni projekti temeljijo na dveh dogodkih: tradicionalni Zimski bazar, ki je glavni in medijsko najbolj odmeven dobrodelni dogodek Mednarodnega ┼żenskega kluba. Slednji s pomo─Źjo zbranih sredstev izvaja oziroma sodeluje pri izvajanju dobrodelnih programov pomo─Źi potrebnim skozi celo naslednje leto in si z zajetnim kulturnim programom in pestro kulinari─Źno ponudbo tudi prizadeva za promocijo multietni─Źne podobe sveta. Tradicionalni dobrodelni Zimski bazar poteka konec novembra v prostorih hotela Radisson-Slavyanskaja v Moskvi in se ga udele┼żijo predstavniki ve─Ź kot 80 reziden─Źnih diplomatskih predstavni┼ítev, mednarodnih organizacij in tujih podjetij. Donacije v imenu diplomatskih predstavni┼ítev in tujih podjetij se podelijo v obliki ┼żrebanj z darili. Letno se Zimskega bazarja udele┼żi nad tri tiso─Ź obiskovalcev.

27. Zimski bazar, ki je potekal 28. novembra 2015, se je udele┼żilo 57 diplomatskih predstavni┼ítev, akreditiranih v Moskvi, je zbral  5,4 mio RUB za dobrodelne projekte Mednarodnega ┼żenskega kluba. Izkupi─Źek zadnjega, 28. Zimskega bazarja je bil ┼íe bolj prepri─Źljiv ÔÇô 6,3 mio RUB ob sodelovanju 56 veleposlani┼ítev.
V obdobju 2016-2017 je Mednarodni ┼żenski klub pod okriljem Viktorije ┼áeligo priredil ve─Źerjo in ples za veleposlani┼ítva v hotelu Metropol v Moskvi, na katerih je bilo zbrano:   leta 2016 - 1,2 mio RUB in leta 2017 ÔÇô nad 1,3 mio RUB  za dobrodelne projekte Kluba.
Mednarodni ┼żenski klub v Moskvi se je od svojega nastanka v ozkem krogu  na tujem ┼żive─Źih dru┼żin razvil v mednarodno skupnost in postal pomemben in prepoznaven dejavnik vsakdanjega ┼żivljenja diplomatskega zbora, ki prispeva tako k ozave┼í─Źanju ┼íirokih slojev prebivalstva Moskve z multietni─Źno kulturo, kot tudi k promociji ruske kulture med tujci.

Ve─Ź informacij o Mednarodnem ┼żenskem klubu in njegovih dogodkih je na voljo na spletnem naslovu: www.iwcmoscow.ru