Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
14.03.2012  

Vabilo na predstavo Električna čajanka v izvedbi Kud Ljud v Mogilevu, Belorusija

V mestu Mogilev, Belorusija, bo med 21. in 27. marcem 2012 potekal VII. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti "M.art.kontakt", na katerem se bo s predstavo Električna čajanka predstavila tudi skupina Ljud.

Vljudno vabljeni na njihov nastop

25. marca 2012 ob 14., 16. in 18. uri.

                           

Informacija o predstavi Električna čajanka

Skupina rožnatih vesoljskih emigrantov zasede staro, neuporabljano stavbo v centru mesta in jo spremeni v svoje začasno bivališče – "azil za ne-zemljane".

Ne razumejo našega jezika. Ne poznajo naših običajev. Brskajo po smetnjakih, povzročajo kaos in ne spoštujejo avtoritet. Zdaj vas vabijo na čaj. Ste pripravljeni na medplanetarni dialog onkraj konvencij in tabujev?

Ne-zemljani so pod drobnogled vzeli pravila vedenja znotraj "družine", "med domačimi" in na "vljudnostnih obiskih". Spopadajo se z vsakdanjimi situacijami in pravili sodobnega bontona, jih kršijo, obračajo na glavo in potencirajo do absurda.

Projekt, ki je našel navdih v Buñuelovem Diskretnem šarmu buržoazije, izpostavlja in preiskuje družbene konvencije v intimnem okolju.

Namen dogodka je soočiti obiskovalce z drugačnostjo in jim dati priložnost, da jo sprejmejo.

Pravila in vsebina dogodka so odvisni od reakcij obiskovalcev, njegov namen pa je, da ljudi sooči z drugačnostjo in jim da priložnost, da jo sprejmejo. Tako kot v življenju tudi tukaj ni četrte stene, za katero bi se lahko skrili, nihče ne more biti le odmaknjeni opazovalec, vsaka reakcija ali odsotnost reakcije oblikuje svet v katerem živimo.

Obiskovalci dogodka so prisiljeni, da zapustijo svoje "varno območje" in aktivno sodelujejo v izgradnji organskega gledališkega hepeninga. Igralci uporabljajo fizično stilizirane like, improvizacijo in nadrealistični humor ter z njimi gradijo svojo vizijo gledališča kot igre, rituala in pomenljivega družbenega dogodka.

                    

O skupini LJUD

Skupina LJUD  je nastala leta 2006, s ciljem približati visok nivo uprizoritvene umetnosti širšemu občinstvu. LJUD je neformalna skupina ustvarjalcev, ki v gledališču in sorodnih medijih prepoznavajo potencialen prostor soustvarjanja in nadgradnje lastnih idej. Ustvarjalce druži vera v "živo" umetnost, ki je v neposrednem stiku z gledalcem.

Pri oblikovanju gledališkega dogodka se vedno znova osredotočajo na različne oblike interakcije gledalcev z nastopajočimi in tako vzpostavljajo gledališče kot igro, kot ritual, kot dogodek socialnega združevanja. Zanima jih delo v javnih urbanih prostorih, eklektično združevanje žanrov, tehnik in stilov; veliko pozornosti posvečajo razmisleku o namenu in socialni umeščenosti svojega delovanja.Električne Invazije (zdaj INVAZIJA) je bil razvit v ko-produkciji s festivalom La Strada v Grazu in podprt s strani mreže IN SITU.

Od premiere v letu 2008 so roza nezemljani nastopili na več kot 50 mednarodnih festivalih v 23 različnih državah: Stockholm Culture Festival (Švedska), The Waves Festival (Danska), Hi! Seoul Festival (Južna Koreja), Merchant City Festival (Škotska, Velika Britanija), Spoffin (Nizozemska), Festival d'Aurillac (Francija), Arkhangelsk International Street Theatre Festival (Rusija) and Bat Yam Street Theater Festival (Izrael).

 Spletna stran LJUD: http://www.ljud.si/