Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
10.02.2012  

Obeležitev Prešernovega dne in 20. obletnice priznanja RS s strani Ruske federacije

Veleposlaništvo v Moskvi je 8. februarja s kulturnim programom in sprejemom obeležilo Prešernov dan in 20. obletnico priznanja RS s strani Ruske federacije.

Kulturni program je vključeval predstavitev projekta Slovenski glagol pri katerem sodelujejo Javna agencija za knjigo RS (JAK), Društvo slovenskih pisateljev, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Vseruska državna knjižnica tuje literature M. I. Rudomino, Inštitut slovanskih študij Ruske akademije znanosti, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani in Center knjige Rudomino. Pri tem sta bili predstavljeni tudi dve antologiji – V nasprotni smeri urinega kazalca: izbrane slovenske novele v redakciji dr. Julije Sozine in Slovenska novela 20. stoletja v prevodih v redakciji Maje Rižove – ki sta v okviru omenjenega projekta izšli konec leta 2011. Skupaj vključujeta prevode več kot 50 novel slovenskih avtorjev, sodelovalo pa je 17 ruskih prevajalcev iz slovenskega jezika. Knjigi predstavljata začetek projekta, v okviru katerega bo v treh letih prevedenih in izdanih 15 del različnih slovenskih avtorjev, načrtujejo se tudi dvojezične monografije in prevajanje otroške literature. 

Dogodek je moderirala dr. Julija Sozina, soredaktorica in koordinatorica projekta na ruski strani,  v predstavitvi pa so sodelovali direktor JAK Slavko Pregl, generalna direktorica knjižnice Rudomino Ekaterina Genijeva, generalni direktror založbe Center knjige Rudomino Evgenij Rezničenko in koordinator projekta na slovenski strani prof. dr. Andrej Rozman. Predstavitve so se udeležili prevajalci, profesorji in študentje Ruske državne univerze Lomonosova, raziskovalci in znanstveniki Ruske akademije znanosti, novinarji revij »Literarna Rusija« in »Nova literarna obzorja«, predstavniki Slovanskega fonda Rusije ter slovenska skupnost v Moskvi.

Predstavitvi knjig je sledil sprejem, ob katerem sta goste nagovorila veleposlanica Ada Filip-Slivnik in Roman Kokalj, prvi začasni odpravnik poslov RS v Ruski federaciji, ki sta povzela svoje izkušnje izpred 20 let, ko je mednarodna skupnost pričela priznavati Slovenijo. Sledil je recital pesmi Toneta Pavčka Nekaj je v zraku s strani slovenske študentke Lee Benulič in kratek nastop violončelista Olega Bugajeva.