Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
08.04.2010  

Poslovna konferenca in razgovori slovenskih in ruskih gradbenih podjetij

V prostorih veleposlani┼ítva je 7. aprila potekala poslovna konferenca, ki je bila namenjena predvsem krepitvi sodelovanja slovenskih in ruskih gradbenih podjetij. Poslovne konference, ki so jo organizirale veleposlani┼ítvo, Gospodarska zbornica RS, JAPTI, Ministrstvo za zunanje ekonomske odnose Moskovske pokrajine in Trgovinska in industrijska zbornica Moskovske pokrajine, se je udele┼żilo ve─Ź kot 50 predstavnikov slovenskih in ruskih gradbenih podjetij. Poslovna konferenca in razgovori (match-making), ki so potekali po konferenci, so bili organizirani v ─Źasu, ko v Moskvi poteka mednarodni gradbeni sejem Mosbuild 2010, najve─Źji tovrstni sejem v Ruski federaciji.

Udele┼żence je uvodoma nagovorila veleposlanica Ada Filip-Slivnik, ki je izpostavila dobre vsestranske odnose med Slovenijo in Moskovsko pokrajino ter pomen, ki ga veleposlani┼ítvo daje gospodarski diplomaciji in krepitvi bilateralnih gospodarskih odnosov med obema dr┼żavama.

Dmitrij Sedov, Vodja oddelka za sodelovanje z dr┼żavami SND in Vzhodne Evrope, Ministrstvo za zunanje ekonomske odnose Moskovske pokrajine je v svoji predstavitvi poudaril pomen RS za Moskovsko regijo - Slovenija podstavlja tretjo najpomembnej┼ío partnerico regije po obsegu blagovne menjave (le-ta je lansko leto zna┼íala 235 milijonov dolarjev), kar je zelo dober rezultat za krizno leto. Moskovska pokrajina si bo ┼íe naprej prizadevala, da bi se blagovna menjava pove─Źala in uravnote┼żila, saj trenutno kar 90% menjave predstavlja slovenski izvoz v to pokrajino.

Tekom poslovne konference so nastopili ┼íe Ale┼í Cantarutti, direktor centra za konkuren─Źnost pri GZS, Vadim Naganov, prvi namestnik generalnega direktorja Sklada za razvoj malih in srednjih podjetij Moskovske pokrajine, Vidko Filipi─Ź, vodja predstavni┼ítva JAPTI v Kazanu (Republika Tatarstan), Ante Levaj, predstavnik podjetja Energoplan na ruskem trgu ter Jura Praslov, izvr┼íni direktor Slovensko-ruskega poslovnega kluba.

V drugem delu konference so bili organizirani dvostranski pogovori med slovenskimi in zainteresiranimi ruskimi podjetji.

Po poslovni konferenci so slovenski udele┼żenci posveta odpravili na sejem Mosbuild, na katerem v leto┼ínjem letu razstavlja 20 slovenskih podjetij. Razstavljavce je pozdravila tudi veleposlanica Ada Filip-Slivnik ter ob tej prilo┼żnosti opravila konkretne pogovore glede na─Źrtov podjetij za poslovanje na ruskem trgu.