Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
15.11.2012  

Delovni obisk predsednika Vlade RS v Moskvi

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je med 12. in 13. novembrom 2012 skupaj s številčno gospodarsko delegacijo mudil na delovnem obisku v Ruski federaciji. Aktivnosti v okviru obiska predstavljajo pomemben signal ruskim in slovenskim gospodarstvenikom za še bolj intenzivno gospodarsko sodelovanje in izmenjavo znanj na različnih področjih.

Prvi dan obiska se je predsednik Vlade RS najprej srečal s predsednikom uprave Gazproma Aleksejem Millerjem, s katerim je spregovoril o napredku projekta Južni tok. Sledilo je srečanje s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom, tekom katerega sta sogovornika govorila o odnosih med državama in še neizkoriščenih priložnostih gospodarskega sodelovanja na področju energetike, bančništva, informacijskih tehnologij, turizma in kulture. Na večernem srečanju s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki je potekalo na Veleposlaništvu RS v Moskvi, pa je predsednik Vlade RS pozval udeležence, da čim bolje izkoristijo obisk in opozorijo Vlado RS na morebitne izzive, pri katerih jim lahko pomaga. Ob robu prvega dne obiska je predsednik vlade podal tudi izjavo za slovenske medije ter odgovarjal na aktualna vprašanja v zvezi s projektom Južni tok.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

13. novembra je v organizaciji Veleposlaništva RS v Moskvi in ruske Asociacije menedžerjev potekala slovensko-ruska poslovna konferenca Aktualno sodelovanje in nove usmeritve slovensko-ruskega gospodarskega strateškega partnerstva, na kateri je kot slavnostni govornik nastopil predsednik Vlade RS Janez Janša in predstavil ukrepe za ustvarjanje ugodnejšega in investicijam prijaznega poslovnega okolja v Sloveniji ter pozval slovenske in ruske gospodarstvenike k povezovanju in novim investicijam. Na ruski strani je s pozdravnim govorom nastopil Valerij Jazev, poslanec Državne Dume Ruske federacije in predsednik »Plinskega združenja Ruske federacije«. Ob robu poslovne konference sta bila podpisana dva komercialna memoranduma, in sicer Sporazum o sodelovanju pri nizkih gradnjah v RF med Gorenje projekt d.o.o in GK »Rosavtodor« ter Sporazum o sodelovanju med Gorenje projekt d.o.o in OOO »SGK-Avtostrada«. V nadaljevanju so bile za gospodarstvenike obeh držav organizirane tematske okrogle mize s področja financ in bančništva, gradbeništva, energetske učinkovitost in informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Vlade RS se je istega dne srečal tudi s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevim, s katerim sta spregovorila o dvostranskih odnosih, priložnostih za boljše gospodarsko sodelovanje ter o pozitivni vlogi kulturnega sodelovanja, tudi v okviru Foruma slovanskih kultur. Ob prisotnosti obeh predsednikov vlad sta bila podpisana Sklep družbenikov družbe Južni tok Slovenija d.o.o. v zvezi z odobritvijo končnega sklepa o vlaganju (FID) med Gazpromom in Plinovodi d.o.o. ter Pogodba delničarjev o ustanovitvi skupne firme Telekom Južni tok med Gazpromom in Comita d.d. Ob robu obiska sta premiera podala izjavi za medije, v katerih sta izrazila zadovoljstvo nad odnosi med državama ter potrdila pripravljenost za nadaljnje uspešno sodelovanje.

Foto: Tamino Petelinšek/STA