Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
01.10.2012  

Minister Erjavec obiskal Rusko federacijo

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je 1. oktobra obiskal Rusko federacijo. V vlogi sopredsedujočega Medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo se je sestal z ministrom za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolajem Nikiforovom, ki predseduje medvladni komisiji na ruski strani. Ministra Erjavec in Nikiforov sta pregledala priprave na 9. redno zasedanje medvladne komisije ter določila datum zasedanja, ki bo tako potekalo v Ljubljani 27. in 28. novembra letos. Pregledala sta tudi gospodarsko sodelovanje med državama, izvajanje dogovorov 8. zasedanja medvladne komisije ter izvajanje programa o pomembnejših projektih med državama.

Minister Erjavec se je srečal tudi z ruskim ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovom. Srečanje je del rednega političnega dialoga na visoki ravni, ki pomembno prispeva k odličnim odnosom med državama. Ministra sta izpostavila zadovoljstvo nad visoko ravnjo odnosov in intenzivnim dvostranskim sodelovanjem na vseh področjih, zlasti na področju kulture in izobraževanja. Govorila sta tudi o možnostih za razširitev gospodarskega sodelovanja, posebej na področju investicij, prav tako pa sta izmenjala tudi poglede na aktualna vprašanja v okviru sodelovanja Ruske federacije z EU in NATO ter na pereča vprašanja mednarodne skupnosti.

V okviru svojega obiska v Moskvi se je minister Erjavec sestal tudi s predstavniki slovenskih podjetij na ruskem trgu ter z njimi izmenjal poglede o možnostih za razširitev in poglobitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.