Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
18.11.2011  

2. zasedanje poslovnih svetov Slovenije in Ruske federacije v Toljattiju

V Avtovazu v Toljattiju je 16. novembra 2011 potekalo 2. zasedanje poslovnih svetov Slovenije in Ruske federacije. Zasedanja sveta, ki mu s slovenske strani predseduje Janez Škrabec, se je udeležilo deset podjetij iz RS. 

Uvodoma je udeležence nagovoril predsednik Avtovaza Komarov, ki je posebej izpostavil dolgoletno sodelovanje s Heliosom in novo skupno podjetje TPV-RUS, ki bo kot eden izmed prvih rezidentov posebne ekonomske cone v Toljattiju leta 2013 začelo proizvajati sedeže za ruskega giganta. Sledila sta pozdravna nagovora vice-premiera in ministra za ekonomski razvoj Samarske pokrajine Kapustina in župana Toljattija Puškova, ki sta podrobneje predstavila projekt posebne ekonomske cone Toljatti in k sodelovanju v okviru zadevnega projekta povabila tudi ostala slovenska podjetja. Kapustin je obenem posebej izpostavil pomembnost projekta UNIDO, v okviru katerega ACS prenaša izkušnje s področja vitke proizvodnje in oblikovanja grozdov v avtomobilskem sektorju.  

V nadaljevanju je udeležence pozdravila veleposlanica Ada Filip-Slivnik in izpostavila pomen, ki ga ima Samarska pokrajina za RS, kar je dokazal tudi obisk predsednika RS, ter prenesla sporočila MZZ Žbogarja kot sopredsedujočega slovensko-ruske medvladne komisije za ekonomsko in trgovinsko sodelovanje. Z ruske strani je poslanico predsedujočega na ruski strani, ministra za zveze in množične komunikacije Šjogoljeva, prenesel podpredsednik Avtovaza in predsedujoči poslovnemu svetu na ruski strani Edvard Vajno.  

Predsedujoča sta podala svoje videnje o opravljenem delu in načrtih za prihodnje obdobje. Kot najbolj perspektivna področja za sodelovanje so bila opredeljena avtomobilska industrija, gradbeništvo, inženiring, turizem in energetska učinkovitost. Ob tem je predsedujoči Škrabec izpostavil pomen poslovnega sveta kot odskočne deske za prodor podjetij na trg.