Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
13.12.2014  

Forum slovanskih kultur v St. Petersburgu predstavil razstavo "S Slovani za mizo"

V okviru Mednarodnega kongresa St. Petersburg in slovanski svet, ki je potekal med 7. in 10. decembrom 2014 v St. Petersburgu, je Forum slovanskih kultur (FSK) na ogled postavil razstavo "S Slovani za mizo".

Projekt sta v St. Petersburgu predstavila direktorica Foruma slovanskih kultur mag. Andreja Rihter in etnolog dr. Janez Bogataj, ki sta v okviru poslovnega dela kongresa predstavila produkt pozitivne ulične prehrane.

Poudarek II. Mednarodnega kongresa St. Petersburg in slovanski svet je bil, poleg kulture, namenjen tudi gospodarstvu. Mag. Rihterjeva je v svojem nagovoru izpostavila, da je kultura tista, ki odpira vrata tudi gospodarstvu, pomaga tkati vezi med posameznimi državami, regijami, kontinenti, hkrati pa s strateškim kulturnim turizmom prinaša dobiček. Mesto St. Petersburg je odličen primer, kako kulturna dediščina (mesto je vpisano na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine) privablja turiste in kapital ter tako pripomore k hitrejšemu gospodarskemu napredku.

Projekt kulturnega turizma " S Slovani za mizo" sta predstavila mag. Rihterjeva in etnolog dr. Janez Bogataj. Poudarila sta, da je cilj projekta izid prve monografije slovanske kulinarike na svetu, v slovanskih mestih pa bo ob tem zaživel festival pozitivne ulične prehrane. Festival bo spremljala razstava fotografij slovanskih dobrot. Prav ta, v pomanjšani verziji, je bila v St. Petersburgu tudi na ogled.

Ob odprtju razstave je Forum slovanskih kultur pripravil še pokušino slovenske potice.