Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
09.12.2014  

III. Mednarodni kulturni forum in II. Kongres St. Petersburg in slovanski svet

Med 7. in 9. decembrom 2014 v St. Petersburgu poteka III. Mednarodni kulturni forum in vzporedni II. Kongres St. Petersburg in slovanski svet. Dogodka zaznamuje obeležitev 250. obletnice muzeja Ermitaž.

S strani Republike Slovenije se slovesnosti v St. Petersburgu udeležujejo svetovalec predsednika Vlade Republike Slovenije za področje kulture, izobraževanja, znanosti in športa mag. Gregor Jagodič, direktorica Foruma slovanskih kultur (FSK) mag. Andreja Rihter in veleposlanik Republike Slovenije v Ruski federaciji mag. Primož Šeligo. 

Na posebno povabilo se dogodkov udeležujejo še nekateri drugi gostje iz Slovenije: Blaž Peršin, direktor Muzeja Ljubljana, Blaž Burnik, kurator Muzeja Ljubljana, Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, Marjeta  Kristovič Jamnik, svetovalka Mestne občine Maribor za vprašanja sodelovanja med mesti ter Elena Romanova iz institucije Ruski dom.

 

III. Mednarodni kulturni forum v St. Petersburgu slovesno zaključuje leto kulture v Rusiji (leto 2014) in obeležuje 250. obletnico muzeja Ermitaž. V St. Petersburgu, ki velja za kulturni epicenter, so se tako zbrali številni kulturni ministri, diplomati, delegacije iz vsega sveta. Visoki gostje, med drugim ruski kulturni minister Vladimir Medinski, kitajski kulturni minister Chai Wu, predsednik Sveta federacije Ruske federacije Valentin Matvijenko, generalna direktorica UNESC-a Irina Bokova in drugi. Vsi visoki gostje so izpostavili pomen kulture, ki gradi mostove med narodi, državami in ljudmi, ki govorijo različne jezike, ohranja dediščino in prinaša pozitiven gospodarski učinek.

Direktorica Foruma slovanskih kultur mag. Andreja Rihter je v svojem nagovoru na otvoritveni slovesnosti II. Kongresa St. Petersburg in slovanski mir predstavila poslanstvo Foruma slovanskih kultur, ki je prav tisto, kar so v svojih nagovorih izpostavili visoki gostje III. Mednarodnega kulturnega foruma, in sicer graditi mostove različnih kultur, izpostavljati različnosti in podobnosti ter kulturo pojmovati kot pomemben element gospodarskega napredka. Mag. Rihterjeva je še dejala, da je FSK primer dobre prakse, ki se aktivno in uspešno sooča z izzivi kulturnih politik sodobnega časa.

Mag. Rihter v imenu Foruma slovanskih kultur danes, 9. decembra predstavlja vizijo kulturnega turizma s konkretno prakso – projektom "S Slovani za mizo", ki ga predstavlja dr. Janez Bogataj. Gostje si bodo na glavnem sprejemu lahko ogledali razstavo "S Slovani za mizo" in degustirali slovensko potico.