Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
03.12.2014  

Predstavitev ruske različice knjižice Žepna slovenščina (Словенский в кармане)

V okviru obeležitve Svetovnih dnevov slovenskega jezika (1.-5. december 2014) je danes na Veleposlaništvu RS v Moskvi potekala predstavitev ruske različice knjižice Žepna slovenščina (Словенский в кармане). Knjižico je izdal Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik iz Ljubljane, ki jo je pripravil v sodelovanju z lektoratoma slovenščine na Sanktpeterburški državni univerzi in Moskovski državni univerzi Lomonosova.

 

Knjižica predstavlja priročnik za prvi stik tujcev s slovenščino. Tako je namen ruske različice knjižice pobliže seznaniti rusko javnost s slovenskim jezikom, Slovenijo in možnostjo študija slovenščine v Rusiji. Knjižica hkrati predstavlja tudi odličen prvi stik s slovenščino in Slovenijo za poslovne partnerje slovenskih podjetnikov v Rusiji.

 

V okviru dogodka je dolgoletna profesorica slovenščine na moskovski univerzi ga. Olga Sergejevna Plotnikova orisala začetke slovenistike na moskovski univerzi ter njeno stanje danes. Slovenščina kot samostojni predmet se je na moskovski univerzi začela poučevati leta 1971. 

Ga. Magda Lojk, lektorica slovenskega jezika na moskovski državni univerzi Lomonosov, je predstavila delovanje Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik v Ljubljani ter podrobneje predstavila vsebino knjižice Словенский в кармане (Žepna slovenščina).

 

Večer so zaključili študentje slovenščine na moskovski državni univerzi s prikazom situacij iz vsakdanjega življenja, v katerih je mogoče uporabiti Žepno slovenščino.