Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
30.09.2011  

Promocija slovenskega gospodarstva v Kazahstanu in otvoritev "Slovenske hiše" v Astani

V skupni organizaciji Veleposlaništva RS v Moskvi in Slovenske hiše v Astani so v sredo, 28. septembra, v Astani potekali dogodki promocije slovenskega gospodarstva, ki so vključevali promocijo slovenskega turizma, širšo poslovno konferenco in dvostranska srečanja med podjetji ter uradno otvoritev "Slovenske hiše" v Astani. Poslovnega dela obiska so se udeležili predstavniki 6 slovenskih podjetij, in sicer Kolektor, SEC, Limos, Adria Mobil, LinxAir in Siderimpes.

Promocija slovenskega turizma je vključevala splošno predstavitev Slovenije in osrednjih turističnih destinacij, kot tudi manjšo delavnico o možnostih za sodelovanje kazahstanskih turističnih agencij pri ponujanju RS kot turistične destinacije. Predstavitve se je udeležilo 8 lokalnih agencij, ki so v razpravah kazali precejšen interes za Slovenijo, saj tisti posamezniki, ki so že dopustovali v RS, močno cenijo kvaliteto storitev oz. ugodno razmerje cene in kvalitete v primerjavi s posameznimi destinacijami v Srednji Evropi.

Poslovne konference se je udeležilo okoli 50 poslovnežev, od tega okrog 40 s kazahstanske strani, kar kaže na povečan interes kazahstanskih podjetij z RS. S strani RS je udeležence nagovorila VP Filip-Slivnik, ki je izpostavila dosedanje pozitivno sodelovanje obeh držav, vključno z uradnim obiskom Predsednika RS dr. Danilo Türka v Kazahstanu jeseni 2009. Sedaj državi aktivno sodelujeta v smeri realizacije nekaterih dogovorov, doseženih ob omenjenem obisku (kot npr. priprava in podpis ključnih sporazumov s področja gospodarskega in investicijskega sodelovanja). Po uradnem delu konference so sledila dvostranska srečanja med podjetniki obeh držav.

V večernih urah je potekala uradna otvoritev Slovenske hiše v Astani, ki so se je udeležili sodelujoča slovenska podjetja, nekateri njihovi poslovni partnerji in drugi kazahstanski gosti. Ob tem je bila pripravljena manjša degustacija nekaterih tradicionalnih slovenskih jedi.

Več informacij o delovanju Slovenske hiše je dostopnih na tej spletni povezavi.