Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
11.10.2011  

Gostovanje razstave o železarstvu na Slovenskem v Politehničnem muzeju v Moskvi

V Politehničnem muzeju v Moskvi je 10. oktobra 2011 potekala otvoritev treh razstav iz Slovenije: Tri tisočletja železarstva na Slovenskem (nosilec Koroški pokrajinski muzej), Prostori za svetlobno igro (Tihomir Pinter; nosilec Železarski muzej Štore) in Po poti kulture železa (Tadej Barte; nosilec Železarski muzej Štore). Razstavo, ki bo na ogled do 13. novembra 2011, so odprli veleposlanica RS Ada Filip-Slivnik, generalni direktor Politehničnega muzeja Boris Saltikov, direktor društva Slovenska pot kulture železa Maksimiljan Večko in kurator razstave dr. Karla Oder.

 

 

Razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem je nastala v okviru projekta Slovenska pot kulture železa leta 2008 kot plod sodelovanja slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino kulture železa. Je edina slovenska razstava, ki predstavlja zgodovino posamezne gospodarske panoge, v tem primeru jeklarske in kovinsko predelovalne industrije na Slovenskem. Na razstavi je na ogled 125 predmetov, na razstavnih panojih pa so objavljene reprodukcije fotografij od najstarejših ohranjenih najdb do novejšega časa.

 

Razstava Tihomirja Pinterja je odlomek iz ciklusa Železarne, v katerem umetnik izraža kontinuirano zanimanje za specifično vsebino - za železarske prostore, za proces dela in proizvod, ki nastaja v njem. Fotografska razstava Tadeja Brateta predstavlja raznolikost in pestrost ohranjene tehniške dediščine Slovenije. Avtor je iz množice posnetkov izbral manj znane, a ilustrativno pomembne spomenike na manj znanih lokacijah.

Otvoritve razstave v največjem, najstarejšem (letos praznuje 140 let) in najuglednejšem tehničnem muzeju v strogem centru Moskve so se udeležili predstavniki različnih muzejev iz Moskve, diplomatske skupnosti, Ministrstva za zunanje zadeve RF, Ministrstva za kulturo RF, novinarji in slovenska skupnost.

Pri pripravi razstave so sodelovali Koroški pokrajinski muzej, Tehniški muzej Slovenije, Dolenjski muzej Novo mesto, Gorenjski muzej Kranj, Gornjesavski muzej Jesenice, Muzej novejše zgodovine Celje, Železarski muzej Štore, Naravoslovnotehniška fakulteta v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Ravne na Koroškem, Štore Steel d.o.o., Kovintrade d.o.o. ter Veleposlaništvo RS v Moskvi. Pokrovitelja razstave sta Občina Ravne na Koroškem in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, sponzorji pa SIJ – Slovenka industrija jekla, d. d., Štore Steel, d.o.o., Metal Ravne, d.o.o., Acroni Jesenice, d.o.o., Kovintrade, d.o.o., Petrol Energetika, d.o.o., Kograd IGM, d.o.o.