Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
05.09.2012  

Obvestilo volivcem v tujini

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/2012 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo 11.11.2012.

Dajanje podpore volivcev v postopku določanja kandidatur za predsednika republike bo potekalo med 20.08.2012 do vključno 17.10.2012.

Za volitve predsednika republike bo odprto volišče tudi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi, M. Dmitrovka 14/I. Več o tem bomo obveščali naknadno.

Volivci s stalnim bivališčem v tujini (izseljenci), bodo na svoj naslov prejeli obvestilo o volitvah in možnostih glasovanja (na volišču diplomatsko konzularnega predstavništva, po pošti ali na volišču v Sloveniji). V primeru, da želijo glasovati po pošti morajo Državni volilni komisiji do 11.10.2012 poslati zahtevek »za glasovanje po pošti« (tukaj). V primeru, da želijo glasovati na volišču v Sloveniji pa morajo svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji do 08.11.2012 (tukaj). Navodilo Državne volilne komisije je na spletni strani: http://www.dvk-rs.si/index.php/si/strani/navodila-za-glasovanje

Volivci, ki so v tujini le začasno (zdomci) morajo Državni volilni komisiji do 11.10.2012 posredovati zahtevek »za glasovanje na diplomatsko konzularnem predstavništvu« ali »za glasovanje po pošti«(tukaj).

Vsi obrazci so objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije: http://www.dvk-rs.si/index.php/si/obrazci-za-volivce

Od 04.09.2012 so na veleposlaništvu razgrnjeni volilni imeniki , v katere so vneseni volivci, ki stalno prebivajo v Ruski Federaciji, Belorusiji, Kazahstanu. Vsak državljan Republike Slovenije ima pravico pregledati volilne imenike in zahtevati popravke, če sam ali kdo drug ni vpisan v volilni imenik, če je vpisan kdo, ki nima volilne pravice, če je vpisana oseba, ki je umrla, če je nepravilno vpisano osebno ime ali drug podatek, ki se nanaša nanj ali na koga drugega. Popravek volilnega imenika lahko državljan zahteva ustno ali pisno najpozneje 15 dni pred glasovanjem (do vključno 27.10.2012).

Vse informacije ter potrebni obrazci so dosegljivi na spletni strani Državne volilne komisije (http://www.dvk.gov.si/ ).