Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
21.08.2012  

Obvestilo volivcem v tujini

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/2012 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo 11.11.2012.

Skladno z določbami Zakona o volitvah predsednika republike (Ur. List št. 39/92) lahko kandidate za predsednika predlagajo poslanci Državnega zbora RS, politične stranke in volivci. Volivci določajo kandidate s podpisovanjem obrazca podpore (tukaj).

Dajanje podpore volivcev v postopku določanja kandidatur za predsednika republike bo potekalo med 20.08.2012 do vključno 17.10.2012.

Svojo podporo kandidatu lahko dajo tudi volivci, ki se stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu podpore kandidaturi potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva RS.

Tako potrjen obrazec volivec sam pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se potrjeni obrazci pošljejo pristojnim organom za vodenje evidence volilne pravice za vpis podpore v računalniško evidenco.

Na veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi (M. Dmitrovka 14, str. I) lahko volivci potrjujejo svoje podpise vsak delovni dan med 09.00 – 17.00 uro.

Informacije o potrjevanju obrazcev podpore kandidatom ter potrebni obrazci so dosegljivi tudi na spletni strani Državne volilne komisije (http://www.dvk.gov.si/).