Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
28.05.2012  

Obeležitev 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo

Republika Slovenija in Ruska federacija sta 25. maja 2012 praznovali 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, ki sta jo obeležili z gala koncertom in sprejemom v koncertni dvorani Čajkovskega Moskovske filharmonije.

Gala koncert Slovanska duša je potekal 24. maja 2012 v izvedbi Mance in Benjamina Izmajlovih v spremstvu Ruskega državnega simfoničnega orkestra kinematografije pod vodstvom znanega maestra Segeja Skripke in 60-članskega Državnega akademskega zbora A. A. Jurlova.

Častna pokrovitelja dogodka sta bila Ministrstvo za zunanje zadeve Ruske federacije in Veleposlaništvo RS v Moskvi, podprlo pa ga je tudi Ministrstvo za kulturo Ruske federacije. S pozdravnimi nagovori sta nastopila veleposlanica RS Ada Filip-Slivnik in posebni predstavnik predsednika Ruske federacije za mednarodno kulturno sodelovanje ter nekdanji minister za kulturo Mihail Švidkoj.

Tekom koncerta so bile izvajane slovenske, ruske, srbske, češke, poljske, hrvaške in ukrajinske pesmi, ki so bile med publiko z navdušenjem sprejete.

Rostelekom je zagotovil neposredni internetni prenos koncerta, med ostalimi informacijskimi sponzorji pa so bili še Mednarodni tiskovni center Trgovsko-industrijske zbornice RF, Asociacija menedžerjev RF, Fond Ruski mir, TV kanal Kultura in STO. Po koncertu je sledila tiskovna konferenca za ruske in slovenske medije. Koncert so sicer s sponzorskimi sredstvi podprli ROI Rogaška, NLB, Gorenje, Studio Moderna in Inter Lingua.

Veleposlaništvo RS je po koncertu organiziralo sprejem, ki so se ga udeležili predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve RF, diplomatske skupnosti, gospodarske in kulturne sfere, medijev ter Slovenci, živeči v Moskvi.

Posnetek koncerta si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.rostelecom.ru/live2/