Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
01.02.2011  

Delovno kosilo z vodstvom podjetja »Sitronics«, vodilnega ruskega podjetja s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij

V sredo, 26. januarja, je na pobudo Veleposlaništva RS v prostorih veleposlaništva potekalo delovno kosilo predstavnikov slovenskih podjetij z vodstvom ruskega podjetja »Sitronics«, enega vodilnih ruskih podjetij s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). Delovnega kosila so se s strani slovenske poslovne skupnosti udeležili predstavniki treh slovenskih podjetij, medtem ko je »Sitronics« zastopala Oksana Kovalevskaja, podpredsednica uprave za strateški razvoj.

 

Kot je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila gostiteljica delovnega kosila, veleposlanica RS v Ruski federaciji Ada Filip-Slivnik, mora Slovenija kot država z majhnim in odprtim gospodarstvom neprestano vlagati v znanje in inovacije, ki se zelo pogosto najprej pojavijo prav na področju IKT in telekomunikacij. V sklopu tega področja ima Slovenija izjemne dosežke; medtem ko so nekatere rešitve že dalj časa prisotne na ruske trgu (predvsem kot plod dolgoletnega delovanja podjetja Iskratel v Ruski federaciji), pa se za druge šele odpirajo nove priložnosti (npr. področje e-uprave).

 

Podpredsednica uprave »Sitronicsa« Oksana Kovalevskaja je podrobneje predstavila delovanje podjetja, izpostavila, da podjetje spada v skupino "AFK Sistema", ki je eden največji privatnih holdingov v RF. Sitronics ima tržno kapitalizacijo 2,3 mrd usd in okrog 50 odstotkov celotnega dobička pa ustvari izven Ruske federacije (pomembni trgi so SND, Vzhodna Evropa). Podjetje razvija tri ključne usmeritve - proizvodnja elektronskih naprav, predvsem mikročipov, razvoj in proizvodnja strojne opreme ter razvoj in implementacija programskih rešitev. Številna področja delovanja podjetju omogočajo, da deluje kot komplementarni sistemski integrator. Po besedah Oksane Kovalevskoj je »Sitronics« zainteresiran za najrazličnejše oblike partnerstev s slovenskimi IKT podjetji.

Obe strani sta se dogovorili za nadaljevanje uspešno vzpostavljenega dialoga, tako na ravni veleposlaništva, kot tudi med podjetji.