Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
09.08.2010  

Koncert APZ France Prešeren v Moskvi

Moskva, 9. avgusta 2010 - V soboto, 7. avgusta 2010, se je v prostorih Ruske državne univerze humanističnih ved (RGGU) v Moskvi z odlično izvedbo slovenskih in tujih pesmi predstavil Akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja. Zbrane goste sta nagovorila veleposlanica Ada Filip Slivnik in priznani ruski dirigent Boris Tarakanov.

Nastop APZ France Prešeren v RGGU v Moskvi

Akademski pevski zbor France Prešeren je pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja v okviru svoje turneje po Severni Evropi pred tem nastopil v Helsinkih in Sankt Peterburgu. V Sankt Peterburgu se je udeležil mednarodnega festivala Singing World in v konkurenci 32 pevskih zborov iz 20 držav osvojil prvo mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov. Prejel je tudi zlato diplomo v kategoriji ljudskih pesmi.

V soboto, 7. avgusta 2010, se je APZ France Prešeren predstavil slovenskemu in ruskemu občinstvu tudi v prostorih Ruske državne univerze humanističnih ved (RGGU) v Moskvi. Uvodoma je člane zbora in obiskovalce pozdravila veleposlanica Ada Filip Slivnik ter predstavila APZ France Prešeren in mu čestitala za dosežene uspehe na festivalu Singing World v Sankt Peterburgu. V svojem nagovoru se je zahvalila tudi soorganizatorjem koncerta – RGGU, Larisi Černovi, Olgi Mozgovaji in Borisu Tarakanovu. Prav tako je občinstvo nagovoril priznani ruski dirigent Boris Tarakanov (umetniški vodja in dirigent Velikega zbora RGGU).

APZ France Prešeren se je predstavil z repertoarjem tako slovenskih kot tujih pesmi in kljub izrednim razmeram, ki trenutno vladajo v Moskvi,  izvedel odličen nastop ter navdušil obiskovalce koncerta. 

Veleposlaništvo je ob robu koncerta na dvorišču RGGU pripravilo skromen sprejem za člane APZ France Prešeren in zbrane obiskovalce.