Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
09.06.2011  

Zasedanje Slovensko-kazahstanske Medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje

Dne 7. in 8. junija 2011 je v organizaciji MZZ RS v Ljubljani potekalo 1. zasedanje Slovensko-kazahstanske Medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje. Na slovenski strani je Medvladni komisiji predsedoval minister za zdravje Republike Slovenije Dorijan Marušič, na kazahstanski pa ministrica za zdravje Republike Kazahstan Salidat Kairbekova.

Zasedanje Medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje je predstavljalo odlično priložnost za pregled bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama, ki je trenutno relativno skromno in pod zmožnostmi obeh gospodarstev. Potrjen je bil vzajemen interes, da bosta v prihodnje obe državi še več pozornosti namenjali razširitvi sodelovanja na področju investicij in storitev ter si prizadevali za izmenjavo informacij o poslovnem okolju in poslovnih priložnostih v eni in drugi državi.

Na zasedanju Medvladne komisije so bile podrobneje pregledane in opredeljene usmeritve nadaljnjega sodelovanja na področju razvoja pogodbeno-pravne podlage dvostranskega gospodarskega sodelovanja, nadalje na področju zdravstva, športa, turizma, prometa, zvez in informacijske družbe, bančnega in valutno-finančnega sodelovanja. Ob zasedanju komisije so potekala tudi pogajanja o bilateralnem Sporazumu o promociji in vzajemni zaščiti investicij.   Opredeljena so bila številna perspektivna področja, kjer obstajajo potenciali za krepitev dvostranskih gospodarskih stikov. Med temi velja izpostaviti področje farmacije, informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, novih tehnologij, sodobnih rešitev v energetiki in okolje-varstvo ter turizem.

Nedvomno bo tokratno zasedanje Medvladne komisije utrlo pot novim priložnostim in nadaljnjemu razvoju in krepitvi gospodarskih in tudi neposrednih poslovnih stikov. Komisija bo naslednjič zasedala predvidoma v prihodnjem letu v Astani.