Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
26.05.2011  

Zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Belorusijo

Minsk, 25. maja 2011 - V Minsku je bilo izpeljano 1. zasedanje Medvladne komisije za gospodarsko-trgovinsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki jo je na slovenski strani vodil generalni direktor za gospodarsko diplomacijo in razvojno sodelovanje Vladimir Gasparič, na beloruski pa namestnik ministra za zunanje zadeve Valerij Voroneckij.

 

Primarna naloga Medvladne komisije je bila identificirati interes in konkretne možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Belorusijo. Med perspektivnimi področji sodelovanja so bila najbolj izpostavljena naslednja: področje novih tehnologij, energetika (s poudarkom na učinkoviti rabi energije in alternativnih virih), inženiring, informacijske in telekomunikacijske tehnologije, avtomobilska industrija, kmetijstvo in turizem.

 

 

Obiska v Belorusiji in pogovorov z beloruskimi predstavniki različnih ministrstev glede možnega sodelovanja pri konkretnih skupnih poslovnih projektih se je udeležilo šestnajst slovenskih gospodarstvenikov, predstavnikov vodilnih slovenskih podjetij na omenjenih področjih.

 

 

V okviru obiska je slovenska delegacija obiskala tovarno MAZ (Minskij avtomobilnij zavod), kjer so z vodstvom tovarne potekali pogovori o sodelovanju pri skupnih konkretnih projektih ter prenosu slovenskih izkušenj pri povezovanju in razvoju avtomobilskega grozda.

 

V času zasedanja Medvladne komisije je v organizaciji Veleposlaništva RS v Moskvi in Trgovinsko-industrijske zbornice  Belorusije v Minsku potekala Poslovna konferenca, ki so se je udeležila številna zainteresirana beloruska podjetja.

 

 

Srečanje ter opravljeni pogovori v okviru 1. zasedanja medvladne komisije bodo dali nov zagon za uspešen razvoj in okrepitev medsebojno koristnega sodelovanja med državama. Tako zasedanje Medvladne komisije kot predvsem neposredni poslovni stiki organizirani ob rednem delu Medvladne komisije so poskrbeli tudi za boljše vzajemno poznavanje razmer in poslovnih priložnosti obeh gospodarstev.