Veleposlaništvo RS Moskva /Izredni dogodki /COVID-19 /

Rusija

Za podrobne informacije glede izdaje ruskih vizumov se obrnite na pristojno rusko veleposlaništvo.

Opozarjamo, da pred prihodom ali odhodom v RF preverite pri letalski družbi pogoje za vkrcanje na letalo, saj se ti lahko razlikujejo od pogojev vstopa v namembno državo.

Od 15. 7. 2020 morajo vsi tuji državljani ob prihodu na ozemlje Ruske federacije predložiti medicinsko potrdilo o negativnem laboratorijskem testu na COVID-19 po metodi verižne reakcije s polimerazo (PCR) v angleškem ali ruskem jeziku, ki ne sme biti starejše od 48 ur. Več si lahko preberete tukaj:
https://xn--80aesfpebagmfblc0a.xn--p1ai/faq/?tags=36#faq53
 

Z ukrepi in podatki o novem koronavirusu v Ruski federaciji se lahko seznanite tukaj: https://xn--80aesfpebagmfblc0a.xn--p1ai/

Ukrepi v posameznih regijah se lahko razlikujejo, zato svetujemo, da se seznanite z informacijami na spletnih straneh pristojnih lokalnih organov.

Z ukrepi mesta Moskva se lahko seznanite na teh povezavah:
https://www.mos.ru/city/projects/covid-19/
http://77.rospotrebnadzor.ru/index.php
https://mosgorzdrav.ru/

Z ukrepi mesta Sankt Peterburg se lahko seznanite tukaj:
http://78.rospotrebnadzor.ru/
https://www.gov.spb.ru/press/

 

 

 

 

Belorusija

Za obveščanje o ukrepih  glede novega koronavirusa v Belorusiji je pristojno Ministrstvo za zdravje, ki dnevno objavlja aktualne novice o številu okuženih in splošnih ukrepih. Svetujemo, da spremljate informacije na spletni strani organa: http://minzdrav.gov.by/ru/sobytiya/

Na mednarodnem letališču v Minsku pristojne službe merijo telesno temperaturo potnikov, po potrebi opravljajo intervjuje in teste potnikov, ki kažejo znake obolelosti, ter ukrepajo na podlagi ugotovitev.  https://airport.by/priletausim/Prevention


Predlagamo, da sledite tudi informacijam in navodilom slovenskih organov: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/

Kazahstan

Kazahstan postopoma odpravlja omejitve, ki so jih uvedli za preprečevanje širjenja COVID-19, a v državi še vedno beležijo dnevno rast novih primerov COVID-19, zato svetujemo pozornosti in izvajanje socialnega distanciranja in preventivnih ukrepov. Od 1. 6. je odprta večina restavracij, hotelov, trgovskih centrov itd. s za epidemiološko situacijo prilagojenimi kapacitetami. Za poročanje o aktualnih epidemioloških razmerah je pristojen Nacionalni center za javno zdravje Ministrstva za zdravje Republike Kazahstana: https://hls.kz/.

Potovanje brez vizumov v Kazahstan je do novembra 2020 začasno prekinjeno. Kazahstanska meja je v veliki meri zaprta za tuje državljane, z zelo omejenimi izjemami – diplomati,  neposredni družinski člani kazaških družin, imetniki dovoljenja za prebivanje in nekaterimi, ki so zaposleni v podjetjih v kritičnih panogah.

Ob vstopu v državo je obvezno testiranje za COVID-19, običajno z dvodnevno obvezno karanteno. Posamezniki, ki kažejo simptome COVID-19 ali so pozitivni na COVID-19 bodo hospitalizirani, ostali so obvezni do nadaljnje 12-dnevne samo-izolacije na domu, obvezna je uporaba aplikacije  Smart Astana  za spremljanje izvrševanja omejitve gibanja.

Domače letalske povezave so bile obnovljene 25. 5. Na letališčih se meri telesna temperatura. Omejeno se izvajajo mednarodni leti. Kljub odpravi izrednih razmer so po državi še vedno v veljavi karantenski ukrepi, vključno s kontrolnimi točkami, ki omejujejo potovanja v NurSultan, Almaty in druge regije.

 

 

Kirgizija

Za tujce velja omejitev vstopa v državo, vključno za tiste, ki imajo v Kirgiziji dovoljenje za stalno bivanje. Izjeme so lahko tuji državljani z ožjim družinskim članom, ki je kirgiški državljan (zakonec, starš, otrok) v kolikor posedujejo uradno dokazilo o sorodstvenem razmerju. Ob vstopu v državo je uvedena obvezna tridnevna karantena v državnih objektih, ki ni sledi 14-dnevna samoizolacija na domu.

Vlada Kirgiške republike je sporočila, da lahko tujci do 1. julija 2020 ostanejo v državi ne da bi za to potrebovali izstopni vizum. Za dodatne informacije je pristojen Vizni center Ministrstva za zunanje zadeve (Ulica Togolok Moldo 10, Bishkek, + 312-66-30-70, e-visa(at)mfa.gov.kg). O aktualnih koronavirusnih razmerah v državi poroča Ministrstvo za zdravje: http://med.kg/ru/koronavirus.html.

Republiška uprava za civilno letalstvo in letališče Manas sta za sredino junija napovedala obnovitev rednih mednarodnih letov v omejenem številu, ki jih napovedujejo Turkish Airlines, Aeroflot, FlyDubai. Priporočamo spremljanje spletnih strani letalskih prevoznikov. Ministrstvo za zdravje Kirgiške republike je predlagalo uvedbo zahtevka po obveznem zdravniškem potrdilu o  COVID-19, ki ne sme biti starejše od  3-5 dni pred prihodom v državo. S 5. 6. so obnovljeni domači leti.

 

 

Tadžikistan

Oblasti so uvedle začasne omejitve za vstop tujih državljanov v Tadžikistan. 

Vsi mednarodni redni leti v Tadžikistan in iz njega so od 20. marca začasno ustavljeni. Kopenski mejni prehodi med Tadžikistanom in sosednjimi državami so zaprti za potnike. Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da je veljavnost vizumov in registracija tujih državljanov v Tadžikistanu začasno podaljšana, dokler se epidemiološke razmere ne stabilizirajo, več informacij o postopku je na voljo na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve Tadžikistana, https://mfa.tj/en/main/view/5921/information-on-the-extension-the-visa-of-validity-and-registration-of-foreign-citizens.

 

 

Turkmenistan

V Turkmenistanu uradno ni registriranega primera bolezni COVID-19. Zaradi svetovnega zdravstvenega stanja je kot odgovor na COVID-19 vlada Turkmenistana uvedla stroge omejitve potovanj in obvezno karanteno. Začasno so ustavljeni vsi mednarodni leti v in iz Turkmenistana, kopenske meje so zaprte za potniški promet, ravno tako mednarodno morsko pristanišče v Turkmenbashiju. V večjih središčih, vključno z Ashgabatom, so bile vzpostavljene kontrolne točke prometne policije, preverja se telesna temperatura udeležencev v cestnem prometu,  na notranjih letih in po železnici. Kot previdnostni ukrep v zvezi s COVID-19 bo turizem v Awazi (na Kaspijskem morju) omejen predvidoma do 31. avgusta.

Po napovedih se mednarodni leti ne bodo obnovili vsaj do 20. junija, vstop v Turkmenistan bo mogoč le ob predložitvi negativnega zdravniškega potrdila o COVID-19, ki ne bo starejše od 24 ur od začetka potovanja.

 

 

Uzbekistan

Uzbekistanske oblasti so odpravile nekatere omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja COVID-19,  odvisno od stopnje ogroženosti - država je razdeljena na rdečo, rumeno in zeleno cono.  Policijska ura je bila v vseh regijah podaljšana do 15. junija, ne glede na cono. O aktualnih epidemioloških razmerah v državi  poroča Ministrstvo za zdravje Uzbekistana: http://coronavirus.uz/ru.

Še vedno veljajo vsi preventivni ukrepi vzdrževanja fizične razdalje, nošenje mask, merjenje telesne temperature na vhodu v javna poslopja. Delovanje restavracij je omejeno na dostavo, omejena je uporaba  javnega prevoza (avtobus, taksi, metro). Nadzor nad gibanjem osebnih avtomobilov med regijami je poostren. Medregijska potovanja z osebnimi avtomobili so prepovedana. Izjema je vstop in izstop iz mesta Taškent v regijo Taškent in obratno. Od 1. 6. je v rumenih in zelenih conah omogočen "domači" turizem.

Vsi mednarodni komercialni leti v državo in iz nje so začasno ustavljeni. Turkish Airlines je napovedala, da bo z 10. junijem obnovila lete v izbrane države, vključno z Uzbekistanom. Predlagamo spremljanje spletnih strani letalskih prevoznikov.