Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Vizumske in konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Po izdaji vizuma oz. zavrnitvi izdaje vizuma /

Po izdaji vizuma oz. zavrnitvi izdaje vizuma

Kako brati vizumsko nalepko
Vizum za kratkoro─Źno bivanje se izda v obliki nalepke, pritrjene v potno listino. Pazljivo preverite vse podatke na nalepki.

Obdobje veljavnosti vizuma (razdelek OD ÔÇŽ DO) je datumsko opredeljeno obdobje, v katerem lahko imetnik vizuma obi┼í─Źe dr┼żavo (obdobje zajema vstop, bivanje in odhod). Dr┼żavo lahko obi┼í─Źe med datumoma navedenima v tem razdelku. Bivanje ne sme presegati ┼ítevila dni, navedenih v razdelku TRAJANJE BIVANJA.

TRAJANJE BIVANJA pomeni ┼ítevilo dni, ki jih lahko imetnik vizuma pre┼żivi na ozemlju, za katerega vizum velja (schengensko obmo─Źje ali Republika Slovenija). Trajanje bivanja se za─Źne ┼íteti z datumom vstopa na ozemlje. Dovoljeno trajanje bivanja je lahko kraj┼íe od obdobja veljavnosti vizuma. ─îe vizum dovoljuje ve─Ź vstopov (oznaka N na vizumski nalepki) in velja ve─Ź kot 180 dni, lahko imetnik na ozemlju schengenskih dr┼żav biva do 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju. Imetnik vizuma mora to pravilo spo┼ítovati in skrbeti za to, da njegovo bivanje ne prese┼że 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju. V primeru ve─Źkratnih potovanj se lahko skupno ┼ítevilo porabljenih dni dolo─Źi s pomo─Źjo vstopnih in izstopnih ┼żigov v potni listini. Pri tem si lahko imetniki vizumov pomagajo s schengenskim kalkulatorjem.

TIP VIZUMA:  A ÔÇô letali┼íki tranzitni vizum, C ÔÇô vizum za kratkoro─Źno bivanje (obiski v trajanju do 90 dni), D ÔÇô vizum za dolgoro─Źno bivanje (obiski v trajanju ve─Ź kot 90 dni).
V razdelku ┼áTEVILO VSTOPV je navedeno, kolikokrat lahko imetnik vizuma vstopi v schengensko obmo─Źje (┼ítevilo obiskov se lahko porazdeli na vso obdobje veljavnosti vizuma).

Pravica do vstopa

Vizum ne pomeni samodejne pravice do vstopa v dr┼żavo. Imetniki vizuma morajo pri pre─Źkanju zunanje meje skladno s 6. ─Źlenom Schengenskega zakonika predlo┼żiti dokazila o izpolnjevanju vstopnih pogojev. ─îe so se okoli┼í─Źine, na podlagi katerih je bil vizum izdan, spremenile, lahko mejni organi tujcu zavrnejo vstop in vizum razveljavijo. Vizum se lahko prav tako razveljavi, ─Źe se naknadno ugotovi, da so bili podatki, predlo┼żeni v vizumskem postopku, neto─Źni in da so bila prikrita pomembna dejstva.

Dol┼żnosti imetnika vizuma

Vsi tujci morajo spo┼ítovati zakone dr┼żave, v katero potujejo.

Tujci morajo svoje bivanje prijaviti na pristojni upravni enoti v 8 dneh po vstopu na ozemlje Republike Slovenije. Izjema so tujci, katerih bivanje prijavijo njihovi nastanitveni objekti (npr. hotel), ter ─Źlani osebja diplomatskih predstavni┼ítev, konzulatov ali mednarodnih organizacij v Republiki Sloveniji in njihovi dru┼żinski ─Źlani, ki so prijavljeni pri ministrstvu za zunanje zadeve. Ve─Ź informacij je na voljo na tej povezavi: https://infotujci.si/en/third-country-nationals/temporary-residence-permit/registration-of-residence/.

Vprašanja glede bivanja na ozemlju Republike Slovenije lahko naslovite na ministrstvo za notranje zadeve: gp.mnz(at)gov.si.

Kaj lahko storim v primeru zavtnitve izdaje vizuma

Odlo─Źitev o zavrnitvi izdaje vizuma za kratkoro─Źno bivanje in razlogi za zavrnitev se prosilcu sporo─Źijo na standardnem obrazcu. Odlo─Źitev o zavrnitvi vizuma vklju─Źuje razloge, na katerih temelji zavrnitev.

Prosilci, ki jim je bila izdaja vizuma zavrnjena, imajo pravico do prito┼żbe v skladu z Uredbo (ES) ┼ít. 810/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o Vizumskem zakoniku Skupnosti (Vizumski zakonik), objavljenem v Uradnem listu Evropske unije z dne 15. septembra 2009.
V skladu z Zakonom o tujcih (Uradni list RS, ┼ít. 1/2018 in 9/2018) lahko oseba, ki ji je bila izdaja vizuma zavrnjena, vlo┼żi prito┼żbo v 8 dneh od prejema obvestila o zavrnitvi/razveljavitvi/preklicu vizuma. Prito┼żbo je treba vlo┼żiti v pisni obliki v slovenskem jeziku. Za prito┼żbo se zara─Źuna konzularna taksa v vi┼íini 153 EUR (Zakon o upravnih taksah, Uradni list RS, ┼ít. 106/10). Med prito┼żbenim postopom nove vloge za izdajo vizuma ni mogo─Źe obravnavati.

─îe ministrstvo za zunanje zadeve izda negativno odlo─Źbo, je zoper odlo─Źbo mogo─Źe spro┼żiti upravni spor pri Upravnem sodi┼í─Źu, Fajfarjeva 33, 1000 Ljubljana.