Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Vizumske in konzularne informacije /Obvestila /

Konzularno poslovanje in COVID-19

V okviru prizadevanj za prepre─Źevanje ┼íirjenja oku┼żbe z novim koronavirusom slovenske dr┼żavljane, ki bi se radi zglasili na veleposlani┼ítvu zaradi konzularnih opravil, vklju─Źno z urejanjem osebnih dokumentov, prosimo, naj nas najprej pokli─Źejo ali napi┼íejo sporo─Źilo na naslov consmoscow.mzz(at)gov.si. Konzularno poslovanje je namre─Ź zaradi trenutnih razmer do nadaljnjega omejeno.


Za nujne primere izven delovnega ─Źasa smo dosegljivi na de┼żurni telefonski ┼ítevilki: +7 985 764 75 25

Kazahstan za─Źasno ukinja brezvizumski re┼żim

Kazahstan z vladno uredbo z dne 17. aprila 2020 (https://primeminister.kz/ru/decisions/17042020-220) z namenom omejevanja ┼íirjenja COVID-19 do 1. novembra 2020 prekinja izvajanje brezvizumskega re┼żima, ki je dr┼żavljanom 57 dr┼żav omogo─Źal 30-dnevno bivanje v dr┼żavi brez vizuma.

Dr┼żavljani Slovenije, ki so imetniki navadni in slu┼żbenih potnih listov, tako za obisk Kazahstana  do 1. novembra 2020 potrebujejo vizum: https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa/press/article/details/6764?lang=en

Za podrobnosti glede pridobitve vizuma se obrnite na pristojno kazahstansko veleposlani┼ítvo. Od prosilcev za vizum se bo zahtevalo tudi zdravni┼íko potrdilo, da niso oku┼żeni z novim koronavirusom, ki ni starej┼íe od 48 ur.

Elektronski vizum za obisk Sankt Peterburga

Od 1. oktobra 2019 lahko dr┼żavljani Republike Slovenije prek specializirane spletne strani https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html pridobijo poslovne, humanitarne in turisti─Źne elektronske vizume za enkratni obisk Sankt Peterburga in Lenigrajske pokrajine.

Elektronski vizum je brezpla─Źen. Zanj je treba zaprositi 20 oziroma najpozneje 4 dni pred na─Źrtovanim potovanjem. K elektronski vlogi je treba prilo┼żiti fotografijo v elektronski obliki. Izdani vizum velja do 30 dni in dovoljuje 8-dnevno bivanje izklju─Źno na obmo─Źju Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine.

Imetniki elektronskega vizuma lahko v Rusko federacijo za namen obiska Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine vstopajo in izstopajo iz nje samo prek dolo─Źenih mejnih prehodov, ki so na┼íteti tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_checkpoint_en.html

Elektronski vizum ne omogo─Źa potovanj po ostalem ozemlju Ruske federacije! Prav tako ne omogo─Źa vstopa v Rusko federacijo na drugih mejnih prehodih, kar pomeni, da imetnik takega vizuma v Sankt Peterburg ne more potovati prek moskovskih in drugih ruskih letali┼í─Ź.

Imetniki elektronskega vizuma si morajo za trajanje bivanja v Sankt Peterburgu in Leningrajski pokrajini urediti ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Prosilci za elektronski vizum morajo imeti veljaven potni list, ki velja vsaj 6 mesecev in ima vsaj eno prazno stran za vstopne in izstopne ┼żige.

Vsem prosilcem za vizum priporo─Źamo, da pred izpolnjevanjem vloge za elektronski vizum pozorno preberejo navodila. Prav tako svetujemo, da so pri vna┼íanju podatkov natan─Źni in preverijo pravilnost vseh vnesenih podatkov (npr. ime in priimek ter ┼ítevilka potnega lista). Najmanj┼ía napaka pri vnosu podatkov v vizumsko vlogo je lahko razlog za zavrnitev vstopa v Sankt Peterburg in Leningrajsko pokrajino.


Imetniki elektronskega vizuma morajo Rusijo zapustiti najpozneje v 8 dneh od vstopa vanjo. Prekora─Źitev bivanja ima resne posledice in je lahko razlog za ve─Źletno prepoved vstopa v Rusko federacijo. 

Vse informacije o elektronskem vizumu za obisk Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine najdete tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html

Veljavnost elektronskega vizuma je mogo─Źe preveriti prek specializirane spletne strani https://evisacheck.kdmid.ru

 

 

Elektronski vizum za obisk Kaliningrada

Od 1. julija 2019 lahko dr┼żavljani Republike Slovenije prek specializirane spletne strani electronic-visa.kdmid.ru pridobijo poslovne, humanitarne in turisti─Źne elektronske vizume za enkratni obisk pokrajine Kaliningrad, Ruska federacija.


Elektronski vizum je brezpla─Źen. Zanj je treba zaprositi najpozneje 4 dni pred na─Źrtovanim potovanjem. K elektronski vlogi je treba prilo┼żiti fotografijo v elektronski obliki. Izdani vizum velja do 30 dni in dovoljuje 8-dnevno bivanje na ozemlju pokrajine Kaliningrad.


Imetniki elektronskega vizuma lahko v Rusko federacijo za namen obiska pokrajine Kaliningrad vstopajo samo prek dolo─Źenih mejnih prehodov, ki so na┼íteti tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_checkpoint_en.html

Elektronski vizum ne omogo─Źa vstopa na ostalo ozemlje Ruske federacije.

Vse informacije o elektronskem vizumu za obisk pokrajine Kaliningrad najdete tukaj: http://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_home_en.html


Veljavnost elektronskega vizuma je mogo─Źe preveriti prek specializirane spletne strani https://evisacheck.kdmid.ru

OBVESTILO POPOTNIKOM: pre─Źkanje belorusko-ruske meje

Na podlagi obvestila ruskih organov slovenske dr┼żavljane opozarjamo, da so kopenski mejni prehodi med Belorusijo in Rusijo za dr┼żavljane tretjih dr┼żav zaprti. Slovenskim dr┼żavljanom, ki se v Rusko federacijo ali iz nje odpravljajo z vozili ali vlakom, svetujemo, da potujejo prek Latvije ali Ukrajine.

 

OPOZORILO: tridesetdnevni letali┼íki brezvizumski re┼żim za Belorusijo (http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/belorusija/) ne velja za tujce, ki v Belorusijo potujejo z letalom iz Ruske federacije ali iz Belorusije v Rusko federacijo (http://mfa.gov.by/en/visa/visafreetravel/e0ced19bb1f9bf2c.html).