Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Ruska federacija /

Politično sodelovanje z Rusko federacijo

 

Veleposlaništvo je sogovornik Ministrstvu za zunanje zadeve Ruske federacije glede vseh vprašanj političnega sodelovanja med državama, vzdržuje pa tudi redne stike z Državno Dumo, Svetom Federacije in drugimi deležniki ruskega političnega življenja.  V tem sklopu z ruskimi sogovorniki obravnava vprašanja razvoja dvostranskih odnosov in išče skupni interes obeh strani, ki bi lahko pomagal k nadaljnji krepitvi sodelovanja med državama na dvostranski in multilateralni ravni.

Slovenija ceni dobre dvostranske odnose in odlično sodelovanje z Rusko federacijo, ki je med pomembnejšimi slovenskimi trgovinskimi partnerji.  Slovenija deluje v okviru Skupne zunanje in varnostne politike EU in v tem okviru je leta 2010 z Rusko federacijo podpisala Deklaracijo o sodelovanju pri modernizaciji, skupni projekti, ki se izvajajo, pa so predvsem na področju visoke tehnologije.  Zelo cenimo rusko sodelovanje pri vsakoletni obeležitvi spomina na ruske žrtve v 1. svetovni vojni  pri kapelici na Vršiču.  Oblikuje se tudi sodelovanje med Zvezdnim mestom in kulturnim središčem KSEVT  v Vitanju. Pomemben element povezovanja med državama je Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani.

V okviru političnega sodelovanja veleposlaništvo organizira tudi vse stike in obiske med državama na delovni in najvišji politični ravni.