Veleposlaništvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Kazahstan /

Kazahstan

Dvostransko gospodarsko sodelovanje z Republiko Kazahstan

Med državami Centralne Azije Slovenija beleži največ bilateralnega gospodarskega sodelovanja s Kazahstanom, ki je s svojo velikostjo (16 milijonski trg), notranjepolitično stabilnostjo, energetskimi potenciali, velikimi investicijskimi projekti (predvsem v gradbeništvu) in sorazmerno dobro razvito strojno industrijo za Slovenijo perspektiven in zanimiv gospodarski partner. Kljub temu ostaja obseg blagovne menjave med Slovenijo in Kazahstanom relativno skromen in ponuja številne priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja.  

Med državama je vzpostavljena komisija za gospodarsko sodelovanje, katere zadnje zasedanje je potekalo  junija 2013 v Astani, naslednje pa bo potekalo v letu 2015 v Sloveniji. Septembra 2015 je bil v Almatyu odprt častni konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi Azamat Sirgabajev. Pristojen je za mesto Almaty in Almatinsko regijo.

Glede na podatke za l. 2014 se Kazahstan uvršča na 39. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. Obseg blagovne menjave med državama je v l. 2014 znašal 88,4 mio EUR, kar predstavlja 15,2% zmanjšanje glede na l. 2013. Slovenija je v Kazahstan izvozila za 65,9 mio EUR blaga (13,3% manj kot v l. 2013), iz Kazahstana pa uvozila za 22,5 mio EUR blaga, kar je za petino manj kot v letu 2013.

Obseg storitvene menjave med državama je v l. 2014 znašal 11,7 mio EUR, pri čemer je vrednost izvoza storitev iz Slovenije v Kazahstan znašala 1,8 mio EUR, vrednost uvoza storitev iz Kazahstana v Slovenijo pa 9,9 mio EUR.

Kot najbolj perspektivna področja gospodarskega sodelovanja velja izpostaviti farmacijo, informacijske in telekomunikacijske tehnologije, nove tehnologije, sodobne rešitve v energetiki (energetska učinkovitost), okolje-varstvu, gradbeništvu in turizmu.