Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Politi─Źno sodelovanje /Srednja Azija /

Politi─Źno sodelovanje z dr┼żavami Srednje Azije

Politi─Źno sodelovanje z dr┼żavami Srednje Azije

Kazahstan

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992.

Za odnose s Kazahstanom je zadol┼żeno slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi, ki je glavni sogovornik kazahstanskem Ministrstvu za zunanje zadeve in drugim dele┼żnikom v Kazahstanu glede politi─Źnega sodelovanja med dr┼żavama.

Bilateralni odnosi se osredoto─Źajo tudi na izgradnjo gospodarskega sodelovanja, od leta 2011 potekajo redna zasedanja Slovensko-kazahstanske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje.

Do prvega meddr┼żavnega obiska na najvi┼íji ravni je pri┼ílo maja 2002, ko je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev obiskal Slovenijo. Iz Slovenije sta Kazahstan doslej obiskala dva predsednika republike, prvi─Ź septembra 2002 in drugi─Ź novembra 2009.

 

Kirgiška republika

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992, glavni sogovornik Kirgizistanu s podro─Źja politi─Źnega sodelovanja pa je slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je kopije poverilnih pisem predal namestniku ministra za zunanje zadeve Kirgi┼íke republike Madmarovu Azizbeku Mamatovi─Źu 11. marca 2019. 

Do politi─Źnih sre─Źanj med dr┼żavama pogosto prihaja ob robu multilateralnih dogodkov. Veleposlani┼ítvo v Moskvi pomaga pri iskanju skupnih politi─Źnih, gospodarskih interesov ter mo┼żnostih za sodelovanje na drugih podro─Źjih ter na ta na─Źin skrbi za nenehen razvoj in nadgradnjo odnosov med dr┼żavama.

Do sre─Źanj na ravni predsednikov dr┼żave in predsednikov vlad je doslej pri┼ílo septembra 2010 in septembra 2011, obakrat v New Yorku, ZDA.

 

Tad┼żikistan

Slovenija je diplomatske odnose s Tad┼żikistanom vzpostavila 4. aprila 2002, pri ─Źemer je za stike s Tad┼żikistanom zadol┼żeno slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Tad┼żikistana Emomaliju Rahmonu vro─Źil 20. novembra 2018.

Politi─Źno sodelovanje med Slovenijo in Tad┼żikistanom je dobro. Do sre─Źanj med dr┼żavama pogosto prihaja ob robu mednarodnih dogodkov. Najvi┼íja meddr┼żavna sre─Źanja so doslej potekala na ravni ministrov za zunanje zadeve.

 

Turkmenistan

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 11. novembra 1993, za odnose s Turkmenistanom pa je zadol┼żeno slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi.

Bilateralno sodelovanje je pridobilo na zagonu junija 2014, ko je Turkmenistan z gospodarsko delegacijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, kar je najvi┼íji slovenski obisk v Turkmenistanu doslej. Obisk, ki je bil namenjen krepitvi politi─Źnih in gospodarskih odnosov med dr┼żavama, bodo v prihodnje dopolnila in nadgradila zasedanja Slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

 

Uzbekistan

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 16. januarja 1995, za odnose z Uzbekistanom pa je zadol┼żeno slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi.

 

Po prvem predsedni┼íkem obisku med dr┼żavama marca 2005, ko je Slovenijo obiskal predsednik Uzbekistana Islam Karimov se odnosi med Uzbekistanom in Slovenijo ponovno krepijo, predvsem na podro─Źju gospodarskega sodelovanja.

V Ta┼íkentu v Uzbekistanu od marca 2011 deluje tudi podru┼żnica slovenske nepridobitne nevladne organizacije Regionalni dialog (http://regionaldialogue.org/).