Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Srednja Azija /

Politično sodelovanje z državami Srednje Azije

Politično sodelovanje z državami Srednje Azije

Kazahstan

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992.

Za odnose s Kazahstanom je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi, ki je glavni sogovornik kazahstanskem Ministrstvu za zunanje zadeve in drugim deležnikom v Kazahstanu glede političnega sodelovanja med državama. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma državnemu sekretarju Kazahstana Adilbeku Džasksibekovu vročil 7. oktobra 2014.

Bilateralni odnosi se osredotočajo tudi na izgradnjo gospodarskega sodelovanja, od leta 2011 potekajo redna zasedanja Slovensko-kazahstanske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje.

Do prvega meddržavnega obiska na najvišji ravni je prišlo maja 2002, ko je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev obiskal Slovenijo. Iz Slovenije sta Kazahstan doslej obiskala dva predsednika republike, prvič septembra 2002 in drugič novembra 2009.

 

Kirgizistan

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992, glavni sogovornik Kirgizistanu s področja političnega sodelovanja pa je slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma predsedniku Kirgizistana Almazbeku Atambajevu vročil 23. aprila 2014.

Do političnih srečanj med državama pogosto prihaja ob robu multilateralnih dogodkov. Veleposlaništvo v Moskvi pomaga pri iskanju skupnih političnih, gospodarskih interesov ter možnostih za sodelovanje na drugih področjih ter na ta način skrbi za nenehen razvoj in nadgradnjo odnosov med državama.

Do srečanj na ravni predsednikov države in predsednikov vlad je doslej prišlo septembra 2010 in septembra 2011, obakrat v New Yorku, ZDA.

 

Tadžikistan

Slovenija je diplomatske odnose s Tadžikistanom vzpostavila 4. aprila 2002, pri čemer je za stike s Tadžikistanom zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma predsedniku Tadžikistana Emomaliju Rahmonu vročil 18. novembra 2014.

Politično sodelovanje med Slovenijo in Tadžikistanom je dobro. Do srečanj med državama pogosto prihaja ob robu mednarodnih dogodkov. Najvišja meddržavna srečanja so doslej potekala na ravni ministrov za zunanje zadeve.

 

Turkmenistan

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 11. novembra 1993, za odnose s Turkmenistanom pa je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma predsednici parlamenta Akči Nurbedijevi vročil 19. novembra 2013.

Bilateralno sodelovanje je pridobilo na zagonu junija 2014, ko je Turkmenistan z gospodarsko delegacijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, kar je najvišji slovenski obisk v Turkmenistanu doslej. Obisk, ki je bil namenjen krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, bodo v prihodnje dopolnila in nadgradila zasedanja Slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

 

Uzbekistan

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 16. januarja 1995, za odnose z Uzbekistanom pa je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma ministru za zunanje zadeve Uzbekistana Abdulazizu Kamilovu vročil 29. januarja 2014.

Po prvem predsedniškem obisku med državama marca 2005, ko je Slovenijo obiskal predsednik Uzbekistana Islam Karimov se odnosi med Uzbekistanom in Slovenijo ponovno krepijo, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja.

V Taškentu v Uzbekistanu od marca 2011 deluje tudi podružnica slovenske nepridobitne nevladne organizacije Regionalni dialog (http://regionaldialogue.org/).

 

Politično sodelovanje z Belorusijo

Slovenija Belorusijo pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik mag. Primož Šeligo je poverilna pisma predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku vročil 16. decembra 2013.

Državi dobro sodelujeta na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih. Z Belorusijo potekajo redna srečanja mešane medvladne komisije za gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, kar odraža velik medsebojni interes za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Od leta 2012 Slovenija v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič izvaja program rehabilitacije beloruskih otrok, prizadetih zaradi dolgotrajnih vplivov jedrske nesreče v Černobilu leta 1986. (http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika_in_mednarodno_pravo/zunanja_politika/mednarodno_razvojno_sodelovanje_in_humanitarna_pomoc/razvojni_in_humanitarni_projekti_rs/vzhodna_evropa_kavkaz_in_srednja_azija/regionalno/rehabilitacija_otrok_iz_ukrajine_in_belorusije_2013_in_2014/).

Državi dobro sodelujeta tudi v okviru Foruma slovanskih kultur.

Slovenija je diplomatske odnose z Belorusijo vzpostavila 23. julija 1992.