Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Izobra┼żevanje /

Izobra┼żevanje

Veleposlani┼ítvo v sodelovanju s pristojnimi ustanovami skrbi za promocijo slovenskega izobra┼żevanja in znanosti v Ruski federaciji ter zagotavlja pomo─Ź pri vzpostavljanju stikov med ustanovami na slovenski in ruski strani.

Klju─Źno podlago za sodelovanje na tem podro─Źju predstavlja Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju v kulturi, znanosti in izobra┼żevanju, ki je bil podpisan v Moskvi 17. novembra 1995, in v skladu s katerim strani podpisujeta dvoletne programe sodelovanja.

Veleposlani┼ítvo je prav tako dejavno na podro─Źju sodelovanja med Evropsko unijo in Rusko federacijo v kulturi in izobra┼żevanju. V tem okviru redno sodeluje na dogodkih, ki jih organizirajo dr┼żave ─Źlanice skupaj z Delegacijo Evropske unije v Ruski federaciji.  

Štipendije Republike Slovenije za ruske študente

V skladu z omenjenim sporazumom Slovenija vsako leto nameni dolo─Źeno ┼ítevilo mese─Źnih ┼ítipendij ruskim ┼ítudentom. Podrobnej┼íe informacije o pogojih in na─Źinu prijave lahko najdete na spletni strani Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobra┼żevanja in usposabljanja (CMEPIUS).

Slovenski jezik v Rusiji

Veleposlani┼ítvo posebej intenzivno vzdr┼żuje stike z dvema univerzama v Ruski federaciji, kjer se predava slovenski jezik, in z njima izvaja skupne projekte:

Ustanova, ki v Sloveniji skrbi za vzdr┼żevanje stikov z lektorati slovenskega jezika, oskrbovanje z literaturo in organizacijo dogodkov, je Center za sloven┼í─Źino kot drugi tuji jezik, ki deluje v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Center ┼íiri vedenje o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi v mednarodnem okviru, spodbuja mednarodno slovenisti─Źno raziskovanje, organizira strokovna in znanstvena sre─Źanja ter razvija celotno infrastrukturo za doseganje, preverjanje in potrjevanje znanja sloven┼í─Źine kot drugega/tujega jezika.

Te─Źaji slovenskega jezika

Vse informacije o te─Źajih sloven┼í─Źine lahko najdete na spletni strani Centra za sloven┼í─Źino, ki razvija tudi spletne te─Źaje.

V ┼íolskem letu 2018/2019 smo na veleposlani┼ítvu ponovno vzpostavili dopolnilni pouk sloven┼í─Źine za otroke slovenske skupnosti.

Zavod Lomonosov

Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec in rektor Moskovske dr┼żavne univerze M. V. Lomonosova Viktor Sadovni─Źij sta februarja 2017 ob robu obiska predsednika Boruta Pahorja v Moskvi podpisala Memorandum med Vlado RS in Moskovsko dr┼żavno univerzo M. V. Lomonosova o splo┼ínem okviru o ustanovitvi slovenske podru┼żnice Moskovske dr┼żavne univerze M. V. Lomonosova v Kopru. Podru┼żnica se imenuje Zavod Lomonosov.

Kontakt veleposlani┼ítva: +7 495 737 6355, e-po┼íta: sloembassy.moscow(at)gov.si  

Uporabne povezave