Veleposlaništvo RS Moskva /Kulturno sodelovanje /

Slovenska kultura v Rusiji

Veleposlaništvo vzpostavlja stike z ruskimi kulturnimi ustanovami, prek katerih je mogoče promovirati slovensko kulturno ustvarjalnost in poustvarjalnost. Tako omogoča, pripravlja in organizira gostovanja slovenskih kulturnih ustanov - od gledališč, likovnih galerij, muzejev, različnih šol in klubov do posameznikov, pomaga pri vzpostavljanju vezi med različnimi ustanovami in njihovimi srečanji. Ključno podlago za sodelovanje na tem področju predstavlja Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju v kulturi, znanosti in izobraževanju, ki je bil podpisan v Moskvi 17. novembra 1995, in v skladu s katerim strani podpisujeta dvoletne programe sodelovanja na omenjenih področjih (Program sodelovanja v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v obdobju 2013-2015).  

Poleg tega veleposlaništvo vzpostavlja stike z najpomembnejšimi in vplivnimi predstavniki tiska, radia in televizije, ki objavljajo informacije o Sloveniji z gospodarskega, političnega, znanstvenega in kulturnega področja. Vzpostavlja tudi stike med slovenskimi in ruskimi sredstvi javnega obveščanja ter ob posebnih priložnostih organizira tiskovne konference v zvezi z dogodki, povezanimi s Slovenijo.

Prav tako je veleposlaništvo aktivno tudi na področju sodelovanja med Evropsko unijo in Rusko federacijo v kulturi in izobraževanju. V tem okviru redno sodeluje na dogodkih, ki jih organizirajo države članice skupaj z Delegacijo Evropske unije v Moskvi. Več informacij o teh aktivnostih lahko najdete na spodnjih povezavah:

Kulturne in druge prireditve potekajo tudi v prostorih veleposlaništva ob uradnih sprejemih in srečanjih z gospodarskimi ali drugimi predstavniki ruskega življenja ter tako prispevajo k promociji slovenske ustvarjalnosti.

 

Kontakt: +7 495 737 33 98, e-pošta: vmo(at)gov.si 

 

Uporabne povezave