Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
07.10.2010  

Podpis konvencije Republiko Slovenijo in Republiko Belorusijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja

Včeraj, 6. oktobra 2010, je Ada Filip-Slivnik, nerezidenčna veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Belorusiji v Minsku podpisala Konvencijo med Republiko Slovenijo in Republiko Belorusijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanja davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja. S strani Republike Belorusije je konvencijo, podpis katere predstavlja pomemben korak v smeri nadaljnjega razvoja dvostranskih gospodarskih odnosov med Slovenijo in Belorusijo, podpisal Minister za davke in dajatve Belorusije, Polujan Vladimir Nikolajevič.

Državi sta se za usklajevanje konvencije dogovorili ob lanskoletnem obisku Belorusije Ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuela Žbogarja, ki ga je junija 2009 spremljala tudi močna gospodarska delegacija. Posledično predstavlja podpis konvencije realizacijo enega najpomembnejših dogovorov, doseženih ob lanskoletnem obisku Ministra za zunanje zadeve.

Ob podpisu konvencije je veleposlanica Ada Filip-Slivnik izrazila prepričanje, da se bodo dvostranski gospodarski odnosi med Slovenijo in Belorusijo po podpisu konvencije razvijali še bolj aktivno, saj sporazum vzpostavlja ugodnejšo davčno okolje za izvajanje najrazličnejših oblik gospodarskega sodelovanja med poslovnimi subjekti obeh držav. Podpis konvencije so prav tako predhodno močno pozdravila tudi slovenska podjetja, že prisotna na trgu Belorusije, saj konvencija odpravlja dodatna davčna bremena, ki so do sedaj obstajala pri gospodarskem sodelovanju obeh držav.