Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Vizumske in konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Informacije o varstvu osebnih podatkov /

Informacije o varstvu osebnih podatkov

Upravljavec osebnih podatkov, obdelanih v vizumskih postopkih, je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije s sede┼żem na Pre┼íernovi 25, 1000 Ljubljana, Slovenija, T: 01 478 2000, E: gp.mzz(at)gov.si. 

S poobla┼í─Źencem za varstvo osebnih podatkov na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko stopite v stik po elektronski po┼íti: dpo.mzz(at)gov.si.

Zunanji izvajalec storitev VFS Global obdeluje osebne podatke v imenu Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, pri ─Źemer je vezan na standardne pogodbene klavzule (Sklep Komisije ┼ít. 2010/87/EU) za zagotavljanje enakega standarda varovanja osebnih podatkov kot Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije po Splo┼íni uredbi o varstvu podatkov (Uredba (EU) ┼ít. 2016/679).

Osebni podatki se obdelujejo v okviru vloge za izdajo vizuma v upravnih postopkih, ki jih vodi pristojno veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije.

Va┼íi osebni podatki, skupaj s fotografijo in prstnimi odtisi, so, kjer je to primerno, obvezni elementi vloge za izdajo vizuma. ─îe se odlo─Źite, da zahtevanih osebnih podatkov ne boste predlo┼żili, se lahko va┼ía vloga ┼íteje za nedopustno ali se lahko zavr┼że.

Pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov zagotavljata Uredba (ES) ┼ít. 810/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o vizumskem zakoniku Skupnosti (Vizumski zakonik) in Uredba (ES) ┼ít. 767/2008 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. julija 2008 o vizumskem informacijskem sistemu (VIS) in izmenjavi podatkov med dr┼żavami ─Źlanicami o vizumih za kratkoro─Źno bivanje (Uredba VIS).

V primeru vloge za izdajo vizuma za kratkoro─Źno bivanje ali letali┼íkega tranzitnega vizuma se va┼íi podatki vnesejo v nacionalni vizumski informacijski sistem Republike Slovenije, kjer se hranijo pet let po izteku veljavnosti vizuma ali pet let po dokon─Źnosti odlo─Źitve o zavrnitvi izdaje vizuma. Va┼íi podatki se prav tako vnesejo in hranijo v vizumskem informacijskem sistemu (VIS) najve─Ź pet let; v tem obdobju so dostopni organom, pristojnim za izdajo vizumov in organom, pristojnim za izvajanje nadzora nad izdanimi vizumi na zunanjih mejah in v dr┼żavah ─Źlanicah, organom za migracije v dr┼żavah ─Źlanicah, in sicer za naslednje namene: preverjanje, ali so izpolnjeni pogoji za zakoniti vstop na ozemlje dr┼żav ─Źlanic ter bivanje in prebivanje na njem; identifikacijo oseb, ki teh pogojev ne izpolnjujejo; obravnavanje pro┼íenj za azil ter dolo─Źitev pristojnosti za to obravnavno. Pod dolo─Źenimi pogoji bodo podatki na voljo tudi dolo─Źenim organom dr┼żav ─Źlanic in Europolu za namene prepre─Źevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj terorizma in drugih hudih kaznivih dejanj.

Od Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko zahtevate dostop do svojih osebnih podatkov, zahtevate njihove popravke ali izbris ali omejite obdelavo podatkov, ki se nana┼íajo na vas, ali podate ugovor tak┼íni obdelavi, tudi v zvezi s pravico prenosljivosti podatkov v skladu s ─Źleni od 15 do 20 Splo┼íne uredbe o varstvu podatkov.

Prito┼żbo v zvezi z obdelavo osebnih podatkov lahko vlo┼żite pri Informacijskem poobla┼í─Źencu Republike Slovenije, ki ima sede┼ż na Dunajski cesti 22, 1000 Ljubljana, Slovenija.

Navedene informacije se ne nana┼íajo na osebne podatke, ki jih VFS Global obdeluje v zvezi s pla─Źilom vizumskih in servisnih taks ter dodatnih komercialnih storitev.

Informacijo o svojih podatkih v Vizumskem informacijskem sistemu lahko zahtevate prek te povezave:
http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageuploads/Konzularne_informacije/vizne_informacije/obrazci/obrazec_zahteva_za_seznanitev_VIS.pdf


Schengenski informacijski sistem (SIS)
Schengenski informacijski sistem (SIS) je zbirka podatkov, ki jo uporabljajo vse schengenske dr┼żave in vsebuje informacije o iskanih ali pogre┼íanih osebah ter o ukradenih ali pogre┼íanih vozilih in drugih predmetih (npr. osebnih dokumentih, dokumentih o registraciji vozil ali registrskih tablicah). V vizumskem postopku lahko razpisani ukrep v SIS v zvezi s prosilcem predstavlja razlog za zavrnitev vizuma ÔÇô na podlagi 32. ─Źlena Uredbe (ES) ┼ít. 810/2009 (Vizumski zakonik).

Osebe, ki jim je bil zaradi razpisanega ukrepa v SIS zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo/schengensko obmo─Źje, lahko od organa, ki je razpisal ukrep, zahtevajo pojasnilo. V Republiki Sloveniji je za to pristojna Policija: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija - Generalna policijska uprava, ┼átefanova 2, 1000 Ljubljana.

Schengenski sporazum v skladu z na─Źeli varovanja podatkov vsem zagotavlja dolo─Źene pravice. Te zajemajo predvsem:
ÔÇó pravico dostopa do osebnih podatkov v zbirki podatkov SIS,
ÔÇó pravico do popravka ali izbrisa napa─Źnih podatkov,
ÔÇó pravico zahtevati, da doma─Źi organi, pristojni za varstvo podatkov, preverijo osebne podatke v zbirki podatkov SIS in njihovo uporabo,
ÔÇó pravico do spro┼żitve sodnih ali upravnih postopkov za popravek ali izbris napa─Źnih podatkov ali za od┼íkodnino.

Informacije o podatkih v Schengenskem informacijskem sistemu (SIS) se lahko zahtevajo na tej povezavi:
http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageuploads/Konzularne_informacije/vizne_informacije/obrazci/obrazec_zahteva_za_seznanitev_SIS.pdf

Dodatne informacije o varstvu podatkov so na voljo na tej povezavi: https://www.ip-rs.si/en/.