Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
03.10.2013  

Obisk slovenskih otrok v Čečenski republiki

Na povabilo župana mesta Grozni so med 26. in 30. septembrom 2013 Čečensko republiko obiskali otroci hokejskega kluba Olimpija, stari med 6 in 12 let, ki so jih spremljali predsednik HK Tomaž Vnuk, trenerji in starši. Iniciativo za obisk je podal slovenski podjetnik, ki že nekaj let deluje v Čečeniji in je pred dvema letoma pričel s treningi hokeja tamkajšnjih otrok. Tako so z njegovo pomočjo otroci iz Čečenije v letu 2012 obiskali Slovenijo in se udeležili hokejskega turnirja v Ljubljani, tokrat pa je šlo za povratni obisk slovenskih otrok.

 

Na povabilo župana mesta Grozni se je obiska udeležila tudi predstavnica slovenskega veleposlaništva Andreja Kuzman, ki se je ob tej priložnosti srečala z županom mesta Islamom Kadirovim in predstavniki administracije mesta, ob otvoritveni tekmi turnirja pa je potekalo tudi protokolarno srečanje z vodjo Čečenske republike Ramzanom Kadirovim.

Čečenska stran je v okviru obiska za otroke organizirala ogled glavnih znamenitosti mesta Grozni ter okolice, v soboto, 28. septembra, je potekal otvoritveni del turnirja, 29. septembra pa tekmovanja ekip iz Slovenije, Čečenije in Severne Osetije. Turnir sta s pozdravnima nagovoroma odprla župan mesta Grozni Islam Kadirov in III. sekretarka veleposlaništva Andreja Kuzman, udeležili pa so se ga tudi vodja Čečenske republike Ramzan Kadirov ter legendi ruskega hokeja Jurij Ljapkin in Aleksander Golikov. Organizatorji so kljub temu, da se hokej ne šteje med najbolj priljubljene športe v tem delu Rusije, poskrbeli za odlično izvedbo in promocijo dogodka ter uspeli do zadnjega kotička napolniti dvorano.