Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
06.09.2013  

Obisk ministra za obrambo Romana Jakiča v Moskvi

Na povabilo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojgu se je med 1. in 3. septembrom 2013 v Moskvi mudil minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič. Gre za prvi uradni obisk slovenskega ministra za obrambo v Ruski federaciji, ki pomembno prispeva h krepitvi in poglobitvi sodelovanja med državama tako na obrambnem in vojaškem področju kot tudi širše. Poglavitni namen obiska sta krepitev stikov in izmenjava pogledov ter stališč glede nadaljnjega razvoja dvostranskega in večstranskega sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, sodelovanja v mednarodnih operacijah in na misijah, dinamike reform obrambnega in vojaškega sistema ter varnostne situacije v obeh regijah in širše.  
 

 

Prvi dan obiska sta se oba ministra udeležila otvoritve VI. Mednarodnega festivala vojaških orkestrov "Spaskaja bašnja", na katerem letos sodeluje tudi Orkester Slovenske vojske, naslednjega dne pa je bilo izvedeno bilateralno srečanje med delegacijama obeh držav. Pogovori so potekali v prijetnem vzdušju, ministra Jakič in Šojgu pa sta v pogovorih poudarila, da je dvostransko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo na obrambnem in vojaškem področju dobro in poteka brez odprtih vprašanj. V okviru uradnih pogovorov je minister Jakič izrazil interes ter izpostavil možnosti za dodatno okrepitev dvostranskega sodelovanja, pri čemer bo v duhu preteklih srečanj s predstavniki gospodarstva pozornost namenil tudi možnostim za prodor slovenskih podjetjih s področja obrambne industrije na ruski trg. Minister Jakič je ruskega kolega povabil, da prihodnje leto obišče Slovenijo in se udeleži spominske slovesnosti ob Ruski kapelici, ruski minister pa je izrekel vabilo Slovenski vojski k udeležbi na tekmovanju "Tank biatlon", ki bo potekalo v letu 2014.

 

 

 


Ob robu uradnih pogovorov sta ministra podpisala Sporazum o izmenjavi informacij in nadzorovanju izpolnjevanja obveznosti namenske uporabe posameznih vrst izdelkov z vojaško namembnostjo, tako imenovani Sporazum IGLA. 

Tekom obiska je minister Jakič pri spomeniku Zmage položil tudi venec, si ogledal vojašnico 20. Diviziona oboroženih sil Ruske federacije ter obiskal Generalštabno vojaško akademijo. Prav tako se je srečal z Orkestrom Slovenske vojske in jim zaželel nadaljnje uspešno zastopanje Slovenije v okviru festivala Spaskaja bašnja.