Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Kazahstan /

Kazahstan

Dvostransko gospodarsko sodelovanje z Republiko Kazahstan

Med dr┼żavami Centralne Azije Slovenija bele┼żi najve─Ź bilateralnega gospodarskega sodelovanja s Kazahstanom, ki je s svojo velikostjo (16 milijonski trg), notranjepoliti─Źno stabilnostjo, energetskimi potenciali, velikimi investicijskimi projekti (predvsem v gradbeni┼ítvu) in sorazmerno dobro razvito strojno industrijo za Slovenijo perspektiven in zanimiv gospodarski partner. Kljub temu ostaja obseg blagovne menjave med Slovenijo in Kazahstanom relativno skromen in ponuja ┼ítevilne prilo┼żnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja.  

Med dr┼żavama je vzpostavljena komisija za gospodarsko sodelovanje, katere zadnje zasedanje je potekalo  junija 2013 v Astani, naslednje pa bo potekalo v letu 2015 v Sloveniji. Septembra 2015 je bil v Almatyu odprt ─Źastni konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi Azamat Sirgabajev. Pristojen je za mesto Almaty in Almatinsko regijo.

Glede na podatke za l. 2014 se Kazahstan uvr┼í─Źa na 39. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. Obseg blagovne menjave med dr┼żavama je v l. 2014 zna┼íal 88,4 mio EUR, kar predstavlja 15,2% zmanj┼íanje glede na l. 2013. Slovenija je v Kazahstan izvozila za 65,9 mio EUR blaga (13,3% manj kot v l. 2013), iz Kazahstana pa uvozila za 22,5 mio EUR blaga, kar je za petino manj kot v letu 2013.

Obseg storitvene menjave med dr┼żavama je v l. 2014 zna┼íal 11,7 mio EUR, pri ─Źemer je vrednost izvoza storitev iz Slovenije v Kazahstan zna┼íala 1,8 mio EUR, vrednost uvoza storitev iz Kazahstana v Slovenijo pa 9,9 mio EUR.

Kot najbolj perspektivna podro─Źja gospodarskega sodelovanja velja izpostaviti farmacijo, informacijske in telekomunikacijske tehnologije, nove tehnologije, sodobne re┼íitve v energetiki (energetska u─Źinkovitost), okolje-varstvu, gradbeni┼ítvu in turizmu.