Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
15.05.2013  

Obisk bivšega predsednika Republike Slovenije prof. dr. Danila Türka v Moskvi

Med 12. in 15. majem 2013 se je na obisku v Moskvi mudil bivši predsednik RS prof. dr. Danilo Türk. Dr. Türk se je kot častni gost udeležil sprejema ob Dnevu slovenske vojske, ki je potekal na Veleposlaništvu Republike Slovenije 14. maja 2013. Skupaj z veleposlanico Ado Filip-Slivnik in obrambnim atašejem polkovnikom Tomažem Strgarjem je nagovoril prisotne vojaške atašeje, predstavnike ruskega obrambnega ministrstva, diplomate in slovensko skupnost.

Istega dne je na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose (MGIMO) pri MZZ RF potekala slovesnost podelitve častnega doktorata prof. dr. Danilu Türku, ki je tako prvi Slovenec, ki je prejel ta naziv na prestižni univerzi MGIMO. Častni doktorat je podelil prorektor za mednarodno sodelovanje MGIMO Andrej Silantjev in ob tem Slovenijo označil kot enega izmed najbolj aktivnih in pomembnih partnerjev RF ter se navezal na besede ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da so odnosi med državama zgleden primer sodelovanja. Pri tem je prorekto izpostavil prispevek dr. Türka, ki je v času svojega predsedniškega mandata trikrat obiskal Rusijo.

Po podelitvi častnega doktorata je prof. dr. Türk študentom in profesorjem mednarodnega prava na MGIMO podal predavanje na temo "Mednarodni mir in mednarodno pravo", predstavljen in študentom podarjen pa je bil tudi ruski prevod njegove knjige Temelji mednarodnega prava, ki je pri založbi Center knjige Rudomino izšel konec aprila. Predavanje je bilo izredno dobro obiskano in je poželo veliko zanimanja ter pohval. Besedilo predavanja prof. dr. Türka je dostopno na naslednji povezavi: http://www2.gov.si/up-rs/bp-dt.nsf/objave/4DBFCFEE7C84E86AC1257B6C00246E82?OpenDocument.

Tekom svojega obiska se je prof. dr. Danilo Türk srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ter obiskal predstavništva nekaterih slovenskih podjetij v Moskvi.