Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
03.05.2013  

Obisk članov Mednarodne zveze za potapljanje invalidov IAHD Adriatic v Moskvi

Člani Mednarodne zveze za potapljanje invalidov IAHD Adriatic so na povabilo krovnih ruskih potapljaških in invalidskih organizacij med 26. in 30. aprilom 2013 obiskali Moskvo in Zvezdno mesto. Šestnajst članska odprava potapljačev je sodelovala na okrogli mizi o vlogi potapljanja invalidov pri integraciji v družbo, ki je potekala v sklopu največjega ruskega sejma rehabilitacije »Integration. Life. Society«. Branko Ravnak, predsednik IAHD Adriatic, je na okrogli mizi na sejmu rehabilitacije predstavil desetletno delo na področju potapljanja invalidov v jadranski regiji in dveletno sodelovanje z ruskimi potapljači. Poudaril je manifestacijo slovenskega modela šolanja potapljačev invalidov v rusko okolje, ki prinaša odlične rezultate, ki se kažejo v uspešnem šolanju rekreativnih potapljačev invalidov v Rusiji. Ruska potapljaška federacija CRASA, Ruska športna zveza invalidov, sklad »Dostupnaja srijeda« in IAHD Adriatic so se dogovorili o temeljih sodelovanja za naslednje triletno obdobje. Okrogle mize se je udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Moskvi, Ada Filip-Slivnik.

Delegacija je v okviru projekta "Hydrospace brez ovir" svoj obisk nadaljevala v Zvezdnem mestu, kjer so se v tamkajšnjem hidro laboratoriju, ki je namenjen EVA simulaciji - hoji kozmonavtov v breztežnostnem prostoru, prvič na svetu potopili invalidni potapljači in njihovi spremljevalci iz Slovenije, Hrvaške in Rusije. Projekt je izjemen, saj so ga podprli in omogočili predstavniki ruskih oblasti v obsegu, kot ga doslej ni doživel še nihče. Med neomejenim potapljanjem v bazenu, napolnjenim z destilirano vodo, so lahko potapljači občudovali del vesoljske mednarodne postaje Mir in najnovejši modul, ki bo svojo pot v vesolje začel šele konec letošnjega leta. Delegacijo so sprejeli župan Zvezdnega mesta Nikolaj Ribkin, ki je vsem potapljačem podelil diplome, vodja astronavtov, letalec kozmonavt in heroj Rusije Sergej Volkov ter predstavniki Oddelka za upravo in socialni razvoj Zvezdnega mesta.

Tekom obiska v Moskvi so člani delegacije obiskali tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije, kjer jih je sprejela veleposlanica Ada Filip-Slivnik.