Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
17.12.2010  

Počastitev 20. obletnice Dneva samostojnosti in enotnosti Slovenije

V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi je 16. decembra 2010 potekal sprejem v počastitev 20. obletnice Dneva samostojnosti in enotnosti, ki so se ga udeležili predstavniki slovenske skupnosti v Rusiji, Slovensko-ruskega poslovnega kluba ter Društva Slovenija-Rusija.

V nagovoru udeležencem je veleposlanica Ada Filip-Slivnik izpostavila pomen plebiscita, izvedenega pred dvajsetimi leti, na katerem so Slovenke in Slovenci sprejeli enotno odločitev o samostojni državi, ki je bila uradno razglašena 25. junija 1991. Pri tem je dejala, da je sicer dvajset let dokaj dolgo obdobje v življenju človeka, a kratko v življenju naroda.

Sloveniji je kljub sorazmerni »mladosti« uspelo v dvajsetih letih veliko doseči – postala je članica številnih mednarodnih organizacij, med njimi Evropske unije, ki ji je tudi uspešno predsedovala, zveze NATO, vstopila je v skupni schengenski prostor ter sodeluje pri oblikovanja monetarne politike EU.

Veliko je dosegla tudi na področju bilateralnih odnosov z Rusko federacijo, kar se je odrazilo tudi na nedavnem prvem uradnem obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Ruski federaciji, ki pomeni pomembno prelomnico v odnosih med državama. Ob tem se je zahvalila vsem zbranim udeležencem za njihov prispevek k uspešnosti obiska ter jih pozvala k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju, saj je bilo ob obisku sklenjenih veliko pomembnih dogovorov, ki jih bo potrebno realizirati.

Posebej je izpostavila, da je leto 2011, ko Slovenija praznuje dvajseto obletnico samostojnosti, priložnost za izboljšanje prepoznavnosti naše države v Rusiji, za promocijo slovenskega gospodarstva, turizma ter kulture. Izrazila je prepričanje, da bo veleposlaništvo v sodelovanju s slovenskimi podjetji v Rusiji in predstavniki slovenske skupnosti te možnosti tudi kar najbolj učinkovito izkoristilo.

Veleposlanica je vsem udeležencem zaželela prijetne praznike ter veliko uspehov v letu 2011.

Ob robu sprejema so si udeleženci lahko ogledali slikarsko razstavo mladega slovenskega umetnika, 12-letnega Jurija Lempla ter fotografsko razstavo »Slovenija skozi oči Rusov«, ki so jo pripravili Rusi, živeči v Sloveniji.

 

Pred sprejemom je veleposlaništvo organiziralo tudi kratek program za otroke slovenske skupnosti, ki jih je obiskal Dedek Mraz in jih obdaril.