Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
22.06.2016  

Obele┼żitev 25. obletnice samostojnosti v St. Peterburgu

─îastni konzul republike Slovenije v St. Peterburgu Sergej Aleksandrovi─Ź Vasilijev je 20.6. 2016 organiziral sprejem ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije. Sprejema, ki se ga je udele┼żil veleposlanik Primo┼ż ┼áeligo, se je udele┼żilo nekaj ve─Ź kot 100 ljudi. Veleposlanik je udele┼żence, Slovence, ┼żive─Źe v St. Peterburgu ter ruske prijatelje Slovenije ob tej prilo┼żnosti nagovoril. Poudaril je, da smo ponosni na uspe┼ínih 25 let slovenske dr┼żavnosti in slovenske zunanje politike. Ruska federacija je priznala Slovenijo kot neodvisno in suvereno dr┼żavo 14. februarja 1992, diplomatski odnosi med dr┼żavama pa so bili vzpostavljeni 25. maja 1992. V dvajsetih letih je bil vzpostavljen reden in konstruktiven dialog na ┼ítevilnih podro─Źjih, ki temelji na medsebojnem spo┼ítovanju in razumevanju. 

Uspe┼íno je gospodarsko sodelovanje med dr┼żavam. Veleposlanik ┼áeligo je pohvalil tudi uspe┼íno sodelovanje med Republiko Slovenijo in St. Peterburgom. Pri tem je omenil vrnitev Andrejevske zastave, ki jo je Bubnov, kontraadmiral in poveljnik ─Źrnomorske flote leta 1920, ko je emigriral, vzel s sabo. Bubnov je od leta 1941 do smrti leta 1963 ┼żivel v Sloveniji. Zastavo je njegov sin Sergej leta 1994 podaril muzeju v St. Peterburgu.

Uspe┼íno je sodelovanje s ─Źastnimi konzuli. ─îastni konzulat republike Slovenije v St. Peterburgu je bil odprt pred 12 leti. Vsa ta leta s ─Źastnim konzulom Sergejem Aleksandrovi─Źem Vasilijevim, ki se mu je iskreno zahvalil za organizacijo sprejema, odli─Źno sodelujemo. Zahvalil se je tudi lektorici dr. Anni Bodrovi, profesorici sloven┼í─Źine na lektoratu v St. Peterburgu, ki ┼że vrsto let skrbi za poznavanje in u─Źenje slovenskega jezika na univerzi v St. Peterburgu.

Na koncu je veleposlanik izpostavil tudi sodelovanje z vizumskim centrom v St. Peterburgu, ki omogo─Źa olaj┼ían dostop ruskim dr┼żavljanom do potrebnih vstopnih formalnosti za obisk Slovenije, kjer so ruski turisti in poslovne┼żi zelo za┼żeleni.