Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
06.06.2016  

VELIKA VOJNA V KRNSKEM POGORJU - SINOVI RUSIJE V SLOVENSKIH ALPAH

Veleposlani┼ítvo Republike Slovenije v sodelovanju z Muzejem novej┼íe zgodovine Rusije in Kobari┼íkim muzejem iz Slovenije meseca junija organizira razstavo Velika vojna v Krnskem pogorju ÔÇô sinovi Rusije v slovenskih Alpah. Razstava govori o bojih med italijansko in avstro-ogrsko vojsko na so┼íki fronti v obdobju od maja leta 1915 do konca oktobra leta 1917. Pripoved je osredoto─Źena na boje v visokogorju, v Krnskem pogorju in na usodo pripadnikov ruske vojske, ki so na tem obmo─Źju delali kot vojni ujetniki.

Zasnovana je na prikazu nekdanjega boji┼í─Źa s panoramskimi posnetki v dol┼żini 28 metrov in pripovedi o zgodovinskih dogodkih na panojih v dol┼żini 35 metrov. Za gostovanje v Moskvi je bila oblikovana tako, da je posebej posve─Źena spominu na ┼ítevilne ruske vojne ujetnike, ki so med vojno umrli v slovenskih gorah. Tiso─Źe jih je gradilo voja┼íko cesto ─Źez Vr┼íi─Ź, najvi┼íji prelaz v Julijskih Alpah in ┼ítevilni so umrli v sne┼żnih plazovih. Njihovi tovari┼íi so jim pred sto leti, leta 1916, v spomin zgradili Rusko kapelico, ob kateri bo letos pod pokroviteljstvom slovenskega predsednika Boruta Pahorja konec julija potekala slovesnost.

Na razstavi so uvodoma prikazane glavne zna─Źilnosti boji┼í─Źa, na katerem je vojska Kraljevine Italije proti Avstro-Ogrski organizirala enajst ofenziv, a kljub velikim izgubam le dvakrat zabele┼żila manj┼íi napredek. Obti─Źala je v kamnitih jarkih na pobo─Źjih gora in planot nad reko So─Źo. Podrobno je prikazano dogajanje na severnem delu boji┼í─Źa, v visokih gorah, kjer je bilo za vojake pogosto usodno divjanje naravnih sil. V dveh najbolj sne┼żnih zimah v prvih ┼ítirih desetletjih preteklega stoletja so tiso─Źi vojakov umrli v plazovih. V Alpah je sneg dosegel vi┼íino sedem, osem metrov. Razstavo zaklju─Źuje pripoved o poslednji bitki, v kateri se je bojevanje premaknilo na zahod, do reke Piave v bli┼żini Benetk. Dogajanje v bitki, poimenovani po Kobaridu (Caporettu) je v romanu ┬╗Zbogom oro┼żje┬ź opisal Ernest Hemingway.    

Razstavo je postavil Kobari┼íki muzej, ustanovljen leta 1990, ki na svoji stalni in ┼ítevilnih tematskih razstavah podrobno pripoveduje o navedenih zgodovinskih dogodkih. Razstavo v Moskvi bo spremljal katalog v ruskem in slovenskem jeziku. 

Razstava, ki jo bo 14. junija 2016 slavnostno otvoril podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, bo na ogled v Muzeju novejše zgodovine Rusije od 14. junija do 14. julija 2016.