Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
30.10.2015  

Predstavitev Voroneške regije na veleposlaništvu

V prostorih Veleposlaništva v Moskvi je 29. oktobra 2015 potekala predstavitev investicijskega in gospodarskega potenciala Voroneške regije, ki so se je na ruski strani udeležili gubernator regije Aleksej Gordejev ter številni predstavniki administracije regije, federalnih ministrstev in voroneških podjetij. S slovenske strani so se predstavitve udeležili predstavniki podjetij Gostol-Gopan, Comita, Riko, Iskratel, Iskra Sistemi, Duol, Gorenje, Medico Vital in Kolektor Group.  

Uvodoma je goste pozdravil veleposlanik Repbulike Slovenije v Rusiji Primož Šeligo, ki je izpostavil dobre odnose med Slovenijo in Rusijo ter povzel ključne aktivnosti z gospodarskega področja v letošnjem letu. Poudaril je pomen širitve sodelovanja z ruskimi regijami ter dejal, da v odnosih z Voroneško regijo, ki je v zadnjih letih ena izmed najhitreje razvijajočih se, obstajajo številne možnosti za sodelovanje. Kot najbolj perspektivna področja je navedel kmetijstvo, prehrambno industrijo, elektroenergetiko in turizem.

Gubernator Gordejev se je strinjal, da potencial sodelovanja med Voroneško regijo in Slovenijo še zdaleč ni izkoriščen ter slovenska podjetja povabil k bolj intenzivnemu delovanju v regiji. Izpostavil je številne prednosti Voroneške pokrajine, predvsem dobro razvito industrijsko bazo, visoko usposobljenost kadrov, ugodno geografsko lego, razvite transportne povezave.

V nadaljevanju je namestnik gubernatorja in prvi namestnik predsednika vlade Voroneške regije Andrej Revkov predstavil njen gospodarski in investicijski potencial. Regija je med vodilnimi v Rusiji po obsegu investicij v osnovni kapital, po indeksu industrijske proizvodnje, obsegu kmetijske proizvodnje. Regionalne oblasti nudijo širok spekter preferenc za investitorje v projekte posebnega pomena. Predstavil je tudi štiri specializirane industrijske parke ter poudaril izkušnje pri realizaciji velikih investicijskih projektov.

Industrijski potencial Voroneške regije je predstavil namestnik predsednika vlade regije Aleksej Besprozvannih. Industrija ustvari 18,7% BDP regije; ključne so prehrambna, kemična in naftna  industrija, strojegradnja in metalurgija, energetika, proizvodnja elektro opreme, gradbeništvo. Poudaril je, da regija spada med prvih deset po dinamiki razvoja in podpori regionalnih programov s strani federalnih oblasti. Voroneška regija sodeluje z več kot 100 državami, največ sodelovanja beležijo z Ukrajino, Nemčijo, Kitajsko, Švico, Turčijo, Italijo, Poljsko, Srbijo in Uzbekistanom.

Sledila je predstavitev kmetijskega potenciala regije, ki jo je izvedel namestnik predsednika vlade regije – vodja Departmaja za agro-industrijsko politiko Anatolij Spivakov. Poudaril je ugodne klimatske pogoje za razvoj kmetijstva, velik delež črnozjoma v regiji ter visok znanstveno-izobraževalni potencial. Delež kmetijstva v BDP znaša 13,3%, v njem pa je zaposlenega 18% delovnega aktivnega prebivalstva. V zadnjih štirih letih je bilo v to področje investirano okoli 60 milijard rubljev. Ključne kulture, ki jih pridelujejo so sladkorna pesa, žitarice, krompir, zelenjava, sončnice, sadje. Dobro je razvita živinoreja in mlečna industrija. Prioritetne smeri investiranja so živinoreja, mlečni kompleksi, predelovalna industrija (meso, žitarice, sladkor). 

V zaključku sta svoje pozitivne izkušnje pri investiranju v Voroneški regiji predstavila še direktor podružnice Siemens v Centralnem federalnem okraju Ruske federacije Aleksander Averjanov in predsednik skupine podjetij Eko-niva Stefan Dürr.

Ob robu prezentacije sta bili podpisani dve pogodbi o dobavi opreme Gostol-Gopan d.o.o. voroneškemu podjetju "Rusko prehrambno podjetje", ki je eno izmed največjih v Rusiji na področju predelave žitaric ter vodilno pri proizvodnji pekarskih izdelkov in sladic.