Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Vizumske in konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Kje, kdaj in kako lahko zaprosim za kratkoro─Źni vizum? /

Splošne informacije

Prosilci za vizum za kratkoro─Źno bivanje (vizum C) morajo vlogo oddati pri diplomatskem predstavni┼ítvu schengenske dr┼żave, ozemlje katere je edini ali glavni cilj potovanja. Ob obisku ve─Ź schengenskih dr┼żav je glavni cilj dr┼żava, v kateri bo bivanje najdalj┼íe. ─îe je trajanje bivanja v ve─Ź schengenskih dr┼żavah enako, se ┼íteje, da je glavni cilj dr┼żava, ki je najbolj povezana z glavnim namenom potovanja (na primer sodelovanje na konferenci, sodelovanje na sejmu ali poslovno sre─Źanje). ─îe na podlagi teh meril ni mogo─Źe dolo─Źiti glavnega cilja, je treba vlogo oddati pri diplomatskem predstavni┼ítvu schengenske dr┼żave, ki je prva dr┼żava vstopa.

Če je ozemlje Republike Slovenije edini ali glavni cilj potovanja, je treba vlogo za izdajo vizuma oddati pri diplomatskem predstavništvu Republike Slovenije.

Prosilci morajo vlogo za izdajo vizuma oddati v dr┼żavi, katere so dr┼żavljani ali ki jim je izdala dovoljenje za prebivanje. ─îe v tej dr┼żavi ni diplomatskega predstavni┼ítva Republike Slovenije, se vloga za izdajo vizuma vlo┼żi pri diplomatskem predstavni┼ítvu, ki je akreditirano za to dr┼żavo (obi─Źajno v sosednji dr┼żavi) ali na diplomatskem predstavni┼ítvu druge schengenske dr┼żave, ─Źe je Republika Slovenija s to dr┼żavo sklenila sporazum o zastopanju.

Kdaj zaprositi za vizum za kratkoro─Źno bivanje (vizum C)?

Vlogo za vizum lahko oddate najve─Ź 90 dni in najpozneje 15 dni pred na─Źrtovanim potovanjem. ─îe vizumsko vlogo oddate manj kot 15 dni pred potovanjem, va┼ía vloga morda ne bo pravo─Źasno obdelana. Zato predlagamo, da pravo─Źasno na─Źrtujete potovanje in za vizum zaprosite dovolj zgodaj.

O vizumski vlogi se na─Źeloma odlo─Źi v 15 koledarskih dneh. V posameznih primerih se to obdobje lahko podalj┼ía na 30 in izjemoma na 60 dni, ─Źe je treba vlogo dodatno pregledati ali ─Źe se zahtevajo dodatni dokumenti.

Nekatere schengenske dr┼żave zahtevajo, da se druge schengenske dr┼żave med obravnavno vlog dr┼żavljanov dolo─Źenih dr┼żav z njimi posvetujejo. Sam postopek posvetovanja lahko vizumski postopek podalj┼ía za ve─Ź dni. Tak┼íno posvetovanje je trenutno potrebno za dr┼żavljane dr┼żav, ki so na┼ítete tukaj. Podobno lahko nekatere schengenske dr┼żave zahtevajo, da so obve┼í─Źene o izdaji vizuma za dr┼żavljane dolo─Źenih tretjih dr┼żav, ki so navedene tukaj.

Upo┼ítevati je treba tudi dr┼żavne praznike namembne dr┼żave schengenskega obmo─Źja in dr┼żave, v kateri ┼żelite oddati vlogo za izdajo vizuma. Imetniki vizuma za ve─Źkratni vstop, ki velja vsaj ┼íest mesecev, lahko vlo┼żijo pro┼ínjo za izdajo novega vizuma pred potekom veljavnosti takega vizuma.

Vizumski postopek (v primeru popolne vloge) na slovenskem veleposlani┼ítvu v Moskvi lahko traja do 15 dni. Veleposlani┼ítvo o izdaji vizuma obi─Źajno odlo─Źi v 5 delovnih dneh.

─îe je vloga nepopolna, sicer pa dopustna, prosilec prejme obvestilo o manjkajo─Źih dokumentih in je seznanjen z rokom za njihovo oddajo (3 delovni dnevi).

Ko se morate zaradi nujnega primere (npr. smrti ali nesre─Źe dru┼żinskega ─Źlana) nemudoma odpraviti na pot v Slovenijo, se lahko obrnete na slovensko veleposlani┼ítvo po telefonu ali elektronski po┼íti, ki vam bo omogo─Źilo ─Źimprej┼ínjo oddajo vizumske vloge.

 

 

Kje zaprositi za vizum za kratkoro─Źno bivanje (vizum C)?

Slovensko veleposlani┼ítvo v Moskvi sprejema vloge za izdajo kratkoro─Źnih vizumov dr┼żavljanov in prebivalcev Ruske federacije, Turkmenistana in Tad┼żikistana, ki za vstop v schengensko obmo─Źje potrebujejo vizum in nameravajo obiskati Slovenijo.

Za vizum za kratkoro─Źno bivanje lahko zaprosite:

- brez predhodne rezervacije termina v 19 vizumskih centrih Republike Slovenije v Ruski federaciji: http://www.vfsglobal.com/slovenia/russia/english/contact_us.html
Uporaba storitev vizumskega centra VFS Global, za katere boste pla─Źali 25,5 EUR v rubeljski protivrednosti, je prostovoljna.
- s predhodno rezervacijo termina neposredno na Veleposlani┼ítvu Republike Slovenije v Moskvi.
Za rezervacijo termina se obrnite na vizumski center VFS Global po telefonu: +7 499 703 34 56, +7 499 705 12 26 ali prek spleta.

O┼żji dru┼żinski ─Źlani dr┼żavljanov EU imajo prednostno obravnavo pri pridobitvi termina za oddajo vloge na veleposlani┼ítvu.

Kontaktne podatke in informacije o delovnem ─Źasu slovenskih vizumskih centrov najdete tukaj: http://www.vfsglobal.com/slovenia/russia/english/contact_us.html

Ve─Ź informacij o vizumih, stro┼íkih storitev vizumskega centra in postopku oddaje vloge prek vizumskega centra najdete tukaj: http://www.vfsglobal.com/slovenia/russia/english/index.html

Slovenski vizumski centri, ki jih upravlja VFS Global, delajo po navodilu veleposlani┼ítva. Vse vizumske vloge obdela veleposlani┼ítvo, ki tudi sprejema vse odlo─Źitve o izdaji vizumov.

Vloge za izdajo vizuma za kratkoro─Źno bivanje lahko naslednje skupine prosilcev na podlagi vnaprej dogovorjenega termina po elektronski po┼íti consmoscow.mzz(at) gov.si ali telefonsko na +7 499 730 95 04 ali +7 499 730 95 06 vlo┼żijo na konzularnem oddelku veleposlani┼ítva Slovenije:
ÔÇó imetniki diplomatskih in slu┼żbenih potnih listov,
ÔÇó dru┼żinski ─Źlani dr┼żavljanov EU in ┼ávice, ki jih zajema Direktiva 2004/38/ES.

─îe ste vizumsko vlogo oddali prek slovenskega vizumskega centra, ki ga upravlja VFS Global, lahko statusu va┼íe vloge sledite prek spleta ali prek klicnega centra VFS Global:  +7 (499) 703-34-56, +7 (499) 705-12-26. Za kakr┼ína koli vpra┼íanja v zvezi z vizumskim postopkom so vam na voljo elektronska po┼íta: info.slovenia(at)vfshelpline.com in telefonski ┼ítevilki +7 (499) 703-34-56, +7 (499) 705-12-26,  sicer od 9.00 do 18.00 (od ponedeljka do petka).

─îe ste vizumsko vlogo oddali neposredno na konzularnem oddelku veleposlani┼ítva Slovenije lahko va┼ía vpra┼íanja glede postopka naslovite na consmoscow.mzz(at)gov.si ali pokli─Źete na telefonski ┼ítevilki +7 495 730 95 04 in +7 495 730 95 06 od 14.00 do 17.00 (od ponedeljka do petka).

Prosimo upo┼ítevajte, da vloge za izdajo dovoljenja za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoro─Źne) vizume lahko oddate samo neposredno na Veleposlani┼ítvu Republike Slovenije v Moskvi, in sicer samo na podlagi predhodno rezerviranega termina.

 

 

Kako zaprositi za vizum za kratkoro─Źno bivanje (vizum C)?

Praviloma morajo prosilci vizumske vloge oddati osebno.

Za oddajo vloge sledite tem trem korakom:

1. Preverite, ali potrebujete termin za oddajo vloge za izdajo vizuma. ─îe ga potrebujete, se dogovorite za termin.

2. Prenesite, natisnite, izpolnite in podpi┼íite vizumsko vlogo ter pripravite vse zahtevane dokumente (glejte seznam v poglavju ┬╗Kaj moram predlo┼żiti skupaj z vlogo za izdajo vizuma za kratkoro─Źno bivanje?┬ź).

Skrbno preverite, ali ste pripravili vse zahtevane dokumente. Dokumente zlo┼żite tako, kot si sledijo v seznamu zahtevanih dokumentov.

─îe ne boste predlo┼żili osnovnih zahtevanih dokumentov, kot so vloga za izdajo vizuma, potna listina, fotografija, prstni odtisi, kjer je to potrebno, in vizumska taksa, va┼ía vizumska vloga ne bo sprejeta. ─îe pravo─Źasno ne predlo┼żite drugih zahtevanih dokumentov, lahko pride tudi do zavrnitve izdaje vizuma.

3. Vlogo oddajte skupaj z vsemi zahtevanimi spremnimi dokumenti

Pri oddaji vizumske vloge boste seznanjeni, kdaj predvidoma bo potna listina pripravljena za prevzem (potna listino z vizumom ali informacija o zavrnitvi izdaje vizuma).

Pri oddaji vloge na slovenskem vizumskem centru, ki ga upravlja VFS Global, boste obve┼í─Źeni o ─Źasu, ki je potreben za obdelavo vizumske vloge. Kje se nahaja va┼ía vizumska vloga oziroma potni list, lahko spremljate na spletni strani vizumskega centra na podlagi referen─Źne ┼ítevilke, ki jo prejmete ob oddaji vloge in ki je natisnjena na potrdilu o pla─Źilu vizumske takse.